Бургас става отправна точка на търговията между Китай и Европа

В Пристанище Бургас ще бъде разкрит логистичен хъб за търговия на стоки и търговия онлайн от и за Китай и страните на Централна и Източна Европа. „Това става възможно след подписването на тристранно споразумение за създаване на „Логистичен Център и Павилион 16+1“ на територията на Пристанище Бургас”, съобщи на пресконференция председателят на Съвета на директорите на „Пристанище Бургас” ЕАД Иван Капитанов. Той допълни, че меморандумът е подписан между Центъра за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от Централна и Източна Европа (ЦНСССКЦИЕ), „Пристанище Бургас” ЕАД и  Държавната китайска асоциация за електронна търговия и Ханджоу Е – Комерс Индъстри Интернет Парк в град  Ханджоу, Китай. На церемонията са присъствали директорът на ЦНСССКЦИЕ Васил Гелев, председателят на Съвета на директорите на Пристанище Бургас Иван Капитанов, специалният комисар от Министерство на търговията на Китай Ли Ке, президентът на Държавната китайска асоциация за електронна търговия Ся Минг и представители на местното правителство от гр. Ханджоу и провинция Джъ Дзиянг.

Изпълнителният директор на Пристанище Бургас Диян Димов посочи, че успешният завършек на този важен за града и страната ни проект се е осъществил в изключително кратки срокове. „Само седем месеца след първото посещение на китайска делегация в Бургас вече има реален резултат. Бургас е втората точка в Европа, където ще има логистичен център за търговия с Китай, като първо такъв павилион е разкрит в Хамбург, Германия”, каза Димов. Той допълни, че електронната търговия в Китай вече не е сектор от икономиката, а индустрия, която се разраства с бързи темпове. Само за 2015 година генерираният оборот от електронна търговия е 990 милиарда долара. Ангажираността на китайското правителство към осъществяването на проекта показва неговата важност и ще гарантира устойчивост, допълни Димов.

Заместник-кметът в община Бургас Красимир Стойчев каза, че Община Бургас е положила не малко усилия в привличането на интереса на бизнес от Китай към Бургас. Той допълни, че изпълнението на проекта за разкриването на логистичен хъб в бургаското пристанище ще бъде улеснено и от бъдещия контейнерен влак, който ще тръгва от китайския град Джънг Джоу до Бургас. Пътят му ще минава по релси и по море, през Грузия от пристанището Поти, с ферибот, контейнерният влак-блок ще пристига директно в Бургас, което ще улесни в транспортното направление електронната търговия и обмена на стоки.

Васил Гелев, директор на ЦНСССКЦИЕ разкри, че „Логистичният център и Павилион 16+ 1“ ще бъде открит много скоро. Първоначално може да бъде ситуиран в обновената „Магазия 1” с площ около 200 кв.м. На по-късен етап ще бъде отделена по-голяма площ на територията на бъдещия Експо център, който предстои да се изгради в бургаското пристанище. „Не е важно дали ще излезем с гръмки заглавия, че в Бургас ще бъде разкрит логистичен център за търговия със стоки от и за Китай. По-важно е да има реални резултати за бизнеса. Китай е устойчив пазар, на който може да се продава успешно”, допълни Гелев.

Разходите за обслужването и поддържането на  „Логистичен център и павилион 16+1” на бургаското пристанище ще бъдат за сметка на китайски оператор, избран от китайската държава.