Бургас – европейска столица и на ветроходството

Повече от успешно бе Европейското състезание по ветроходство в класове 420 и 470, което се проведе от 7- ми до 15-ти август в Бургас. Това мнение изразиха състезатели, треньори и международното жури след приключване на първенството. Кулминацията по награждаването на победителитe се състоя на лятна сцена „Охлюва” в събота вечер и събра стотиците участници и многобройна публика. Международното жури високо оцени условията на брега и в морето по време на състезателните дни. Станислав Касъров, главен съдия и президент на международния клас 470 и Катрин Дотс, представител на международния клас 420 благодариха на зам.-кмета на община Бургас Красимир Стойчев и директора на пристанище Бургас Диян Димов за безпроблемното протичане на регатата. Наградите им бяха връчени от Евгений Мавродиев, президент на Българската федерация по ветроходство.

„Абсолютно сме удовлетворени от условията в Бургас. Аз започнах да се занимавам с клас 470 от 1980 година и много пъти съм идвал в Европа и към момента това са най-добрите условия, от които имам впечатления. Морският вятър идва винаги навреме и е бил винаги невероятен за състезания. Не се налага даже да гледам часовника си, защото знам колко е часът в момента, в който задуха вятърът. Той е много постоянен, което дава възможност на състезателите да развиват и да покажат своите умения, а това е изключитлно полезно за тях. Условията на брега са много добри и виждам, че в бъдеще ще бъдат подобрени, за да могат да се включат още повече лодки отколкото имаме в момента”, каза Найджъл Кохрейн от Канада, който е един от най- добрите треньори в клас 470. Той допълни, че би препоръчал Бургас за провеждането и на други международни ветроходни състезания. По думите му, след като стане ясно какви са условията за ветроходство тук, ще има много желаещи да дойдат в Бургас.

Възхитен от домакинството в Бургас бе и Андреас Косматопулос от Гърция, който е световен шампион в клас 470, топ състезател в своя клас и рекордьор, участвал в 5 олимпийски игри. „Най-важното за състезателите са условията за каране, а Бургас е фантастично място. Може да включите копчето за вятъра и да продължите гонките си. Почти веднага имаме вятър от 8 до 15 възела, а понякота и повече от 20, което е мелтеми. Това дава възможност веднага да се проведат гонките, което всъщност е това, което на нас ни е необходимо. Важно е да се отбележи, че регатната комисия работи изключително добре. Нямахме никакви сериозни проблеми във водата и бяха проведени всички гонки по програма, което е важно защото осигурява провеждането на честно състезание за всички участници. На брега с някои подобрения и реконструкции, които виждам, че предстои да се направят, това ще бъде едно от най-добрите места в Европа за провеждане на големи ветроходни прояви, включително и на световно първенство. Искам още веднъж да дойда в Бургас за следващото голямо първенство”, посочи Косматопулос.

Рекоден брой състезатели участваха в Европейското първенство по ветроходство клас 420 и клас 470 в Бургас. Над 450 млади ветроходци, 100 треньора от 33 държави, не само от Европа, премериха умения в бургаския залив. Ето и класацията на победителите:

470 Men Junior European – Final Top 3

1. Matteo Capurro/Matteo Puppo (ITA) – 37 pts

2. Malte Winkel/Matti Cipra (GER) – 53 pts

3. David Charles/Alex Charles (ESP) – 56 pts

 

470 Women Junior European – Final Top 3

1. Bàrbara Cornudella/Sara López Ravetllat (ESP) – 45 pts

2. Silvia Mas/Paula Barcelo (ESP) – 65 pts

3. Maria Bozi/Rafaillina Klonaridou (GRE) – 70 pts

 

420 Open Junior European – Top 3

1. Wiley Rogers/Jack Parkin (USA) – 23 pts

2. Will Logue/Bram Brakman (USA) – 75 pts

3. Nitai Hasson/Tal Harari (ISR) – 103 pts

 

420 Junior European – Top 3

1. Nitai Hasson/Tal Harari (ISR) – 103 pts

2. Martin Wrigley/Marcus Tressler (GBR) – 108 pts

3. Andrés Álvarez/Pablo García (ESP) – 111 pts

 

420 Ladies Junior European – Top 3

1. Jessie Kampman/Anael Ponthieu (FRA) – 119 pts

2. Souzana-Ioli Bakatsia/Nikoletta Papageorgiou (GRE) – 132 pts

3. Rio Demi/Maria Coluzzi (ITA) – 135 pts

 

420 U17 Junior European – Top 3

1. Ido Bilik/Ofek Shalgi (ISR) – 24 pts

2. Matteo Zerbin/Giulio Maccarone (ITA) – 64 pts

3. Albert Torres/Antoni Massanet (ESP) – 66 pts

 

Найджъл Кохрейн от Канада

Андреас Косматопулос от Гърция

 

 

 

 

 

 

 

Награждаване Красимир Стойчев,зам.-кмет община Бургас и Диян Димов, изп. директор на „Пристанище Бургас „ ЕАД