Звездата „Кор Кароли“ изгрява в Бургас

За първи път в историята на престижната международна регата „Кор Кароли” Бургас ще е домакин на етап от състезанието. Община Бургас, „Пристанище Бургас” ЕАД и ЯК „Порт Бургас” създадоха условия да посрешнат флотилията от яхти. На преконференцията от 16.00 часа днес във Варна присъстваха председателят на организационния комитет кап. Тома Томов, директорът на Дирекция „Спорт” при Община Варна Кристиан Димитров и главният съдия на регатата Пламен Георгиев. Те съобщиха, че до днес следобед заявки за участие в регатата са подали 43 яхти, от тях 4 украински, 1 руска и останалите български. Крайният срок за подаване на заявки за участие е утре /12.08.2016/ до 8.30 часа.

В регатата участват килови яхти в класовете „IRC 1”, „IRC 2”, „IRC 3”, клас „Свободен 1”/ до 10 метра/ и клас „Свободен 2”/ над 10 метра/. Класа и умения във владеенето на вятъра и морето ще покажат близо 300 наши и чужди ветроходци. Кораб – корсар ще следва  ветроходата флотилия, като основната му цел ще е безопасността на участниците. Ветроходът „Калиакра“ ще е ВИП-гост на регата „Кор Кароли-2016” и ще изпълнява функциите на базов кораб.

Гонките започват на 12-ти август, петък. Стартът за първия етап „Варна – нос Емине – Св.Влас” е насрочен за 9.00 часа. От 20.00  часа в Свети Влас ще е награждаването на отличилите се в първия етап.

В събота, 13-ти август стартира Етап II, чийто домакин е Бургас. Той е с начало 10.00 часа и е по маршрута „Св.Влас – о-в Св.Анастасия – Бургас”. Началото на тържествената церемонията по награждаването е от 20.00 часа пред Морска гара Бургас. Екипажът на ветроходния символ на България „Калиакра” също е подготвил изненада.

На следващият ден, неделя,14 август от 11.00 часа „Калиакра” ще приеме на борда си официалните гости и журналисти, които ще имат уникалната възможност да заснемат старта на третият етап на регатата от акваторията на бургаския залив. Множеството бели ветрила, движени от силата на вятъра и устремени към следващата цел гарантират красива гледка, интересно и незабравимо морско преживяване.

Етап III, който ще бъде с дължина от 73 морски мили е и най-труден за участиците, тъй като включва и нощен преход. В зависимост от метеорологичните прогнози, последният състезателен етап може да бъде скъсен с оглед безопасността на участващите. Началото му от Пристанище Бургас Бургас е в 12.00 часа. Състезателите ще трябва да преминат около остров „ Св. Иван” /Созопол/ и ще се отправят към Златни пясъци, финиширайки във варненския залив. Международната регата „Кор Кароли 2016” ще завърши на 15-ти август, в деня на Варна. Там ще стане известен и носителят на Синята лента – яхтата, преминала през състезателното разстояние най-бързо по реално време. На Морска гара Варна от 18.00 часа ще се състои награждаването на победителите и закриване на регатата.

Кор Кароли е име на двойна звезда, намираща се на 110 светлинни години от Земята. Означава „Сърцето на Карл”. Преди 40 години кап. Георги Георгиев започва да пише своя рекорд, който по-късно влиза в Книгата на световните рекорди на Гинес. На 20-ти декември 1976 година кап. Георгиев започва самотното си околосветско плаване, като отблъсква своята лодка на име „Кор Кароли” от Куба, отправяйки се отново към Куба, където пристига

след рекордните едва 202 денонощия. Днес яхтата ”Кор Кароли” се съхранява във Военно-морския музей във Варна, а регата е в чест и памет на кап. Георгиев. Регатата се организира от Фондация „Кор Кароли”.

Колеги, ако искате повече информация и желаете да получавате резултатите от всеки етап на регатата, моля, обърнете се към Румен Генов  0888/603-841 или 0882 41 45 45 -пресцентър

Електрона поща:  rgenov1968@gmail.com  и   rgenov@abv.bg