Макет на Черно море ще бъде изработен за Морска гара Бургас

Макет на Черно море ще посреща туристите на Морска гара Бургас. На него ще бъдат отбелязани всички черноморски държави, по-големите градове по крайбрежието, вливащите се реки и заобикалящите планини.

Идеята ще се реализира по изпълнявания от Бургаската регионална туристическа асоциация международен проект „Модел за интегрирано управление на територията на черноморските естуари“, който се финансира от съвместната оперативна програма на Черноморския басейн 2007-2013 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие. Участниците в проекта са академични общности, неправителствени организации и местни власти от България, Турция, Грузия и Украйна.

„Морска гара е точното място за представяне на този пространствен макет на Черно море. Това е първото място, което чуждите туристите от круизните кораби посещават щом стъпят на българска земя. Бъдещият макет освен, че ще краси Морска гара ще дава и информация на туристите в коя точно точка на брега на Черно море се намират”, каза директорът на бургаското пристанище Диян Димов по време на работна среща за определяне на местоположението на макета.

В проведените днес разговори в Морска гара Бургас освен мястото за поставяне на макета, бяха обсъдени неговите размери и материала, от който ще бъде изработен. Това се случи в присъствието на изпълнителния директор на „Пристанище Бургас ЕАД” Диян Димов, Соня Енилова – председател на УС на Бургаската регионална туристическа асоциация и художника Добрин Вътев.

За направата на макета на Черно море е привлечен младият бургаски художник Добрин Вътев. Той има магистърска степен във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“, специалност „Скулптура”, член е на УС на бургаското дружество на художниците и на Съюза на българските художници. Работи в сферата на живописта, графиката, скулптурата и пространственото оформление. Носител е на различни номинации и нагрди, сред които и на приз за млад автор на името на художника Руси Стоянов.

Макетът ще бъде изработен в кратки срокове, така че първите пристигнали в Бургас пасажери от сезон 2016-та година ще могат да се снимат за спомен пред него.