Пристанище Бургас се включва в инициативата за подпомагане изграждането на православен храм в кв. “Меден рудник”

         “Пристанище Бургас” ЕАД се включва в инициативата за подпомагане изграждането на православен храм в кв. “Меден рудник”. На последното заседание на  членовете на „Бургаска Морска Асоциация”, което се проведе на 20 ноември, бе взето единодушно  решение за откриване на дарителска сметка на църковен комплекс „Св. Николай Мирликийски Чудотворец”. Храм-паметникът се намира в к-в „Меден рудник” и носи името на патрона на град Бургас.

          Председателят на църковното настоятелство от Сливенска епархия протоиерей Емилиан Михайлов запозна членовете с историята на храма. Изграждането на комплекса е започнало през 2008 г., но до този момент е завършен само на груб строеж. От близо 80 години на територията на град Бургас не е строен  подобен храм, а  църковен комплекс се строи за първи път в Сливенска епархия.

              От основаването на ж.к. „Меден рудник ” до сега, не е имало храм, а днес жителите на комплекса наброяват близо 100 000 души. Затова и участниците в срещата се обединиха около идеята за подпомагане изграждането на църквата, за да могат вярващите да имат свой духовен център.

           На 6 декември се чества един от най-важните православни празници, като този ден е важен и за всички бургазлии. Свети Никола е покровител на рибарите, моряците, търговците, пътешествениците, банкерите и заради това Никулден е избран за празник на град Бургас.

Сметката е, както следва:

УниКредит Булбанк:

IBAN BG35 UNCR 7630 1076 2093 72

BIC:    UNCR BGSF

Титуляр: Бургаска Морска Асоциация

    В нея всеки, който се чувства съпричастен към делото, може да преведе сума според възможностите и желанието си. Парите, събрани до края на тази година, ще бъдат използвани целево за съхраняването и доизграждането на сградите, и недопускане на тяхното разрушаване.