Първи круизен кораб на Морска гара – Бургас

Първи круизен кораб, м/к „Селебрити Констилейшън акостира на новооткритата Морска гара – Бургас на 05.10.2013г. Максималните параметри на първият пасажерски кораб на новата гара са следните: дължина 294м, газене 8м, 2100 пасажера и около 1000 екипаж на борда на кораба. Корабът идва от Ялта, Украйна и ще завърши круиза  в Истанбул, Турция. На борда на м/к „Селебрити Констилейшън” имаше туристи от Япония, Америка, Канада, Нова Зеландия и страните от ЕС, като десетдневният им круиз включва точки от пристанищата в Егейско и Черно море.

Ръководството на „Пристанище Бургас” ЕАД имаше официална покана от капитана Николаос Франтзис да посети круизният кораб. Пристанището бе представено от г-н Николай Тишев – изпълнителен директор, г-н Живко Еланджиев – директор експлоатация и г-н Стойчо Димов – ръководител звено „Маркетинг, СУК и Евроинтеграция”.

Изпълнителния директор връчи официалния знак/плакет на капитана, като получи благодарност за създадената отлична организация по посрещане и обслужване на пасажерския кораб на новооткритата Морска гара.

През сезон 2013 година в Бургас и Несебър са съгласувани, рекордните за цялата му история, 53 корабни посещения със заявени около 20 000 пасажери, както на този етап са заявени 3 кораба да акустират в Бургас през м. Октомври, като м/к „Селебрити Констилейшън” ще акостира на 05 и 13 октомври.

В предварителния график за сезона за 2014 година са запланувани 41 кораба за Бургас и Несебър, като 6 кораба се очаква да  посетят Бургас.

 

През2012 г. в световен мащаб пасажерите са били 20 млн. и 300 хиляди, докато за тази година заявките са се увеличили до 20 млн. и  900 хиляди, което е отлична предпоставка за развитие на круизните превози през Бургас.

 

 

07.10.2013г                                                                                   Стойчо Димов –  Връзки с обществеността