Стартира Бургаската ветроходна седмица

В Марината на пристанище Бургас официално стартира международна ветроходна регата Порт Бургас 2016 – Бургаска ветроходна седмица. Началото на регата по традиция бе дадено от изпълнителния директор на „Пристанище Бургас” ЕАД Диян Димов. „Радвам се да ви посрещнем в нашия красив град и в най-красивата марина. От днес стотици ветроходци и белите им платна ще украсят бургаския залив. Благодаря за доверието на Българската федерация по ветроходство и на двата бургаски яхт клуба, че в последните години издигнаха на добри позиции морските спортове. Успех на всички и вятър в платната”, каза при откриването Диян Димов.

Заместник кметът на община Бургас Красимир Стойчев също приветства участниците в регатата и им пожела успех и състезателен дух.

Първата гонка за деня стартира в 13.00 часа.

От 1997 г. регатата е включена в международния спортен календар на Международната федерация по ветроходство (ISAF). Тази година към събитието бе проявен огромен интерес, като за участие се записаха рекорден брой ветроходци – 248 състезатели от България, Румъния, Турция, Гърция и Кипър. Рекорден е броят на състезателите, които ще стартират в детския ветроходен клас Optimist – 149 от петте изброени нации. Гонки ще има и в класовете 470 ,420, Laser 4.7, Finn, Laser Radial и Laser Standard.

Награждаването на победителите и закриването на регатата ще е на 08.05.2016 г./неделя/ от 11:00 часа.