С пълно мнозинство Пристанище Бургас беше прието в най-голямата круизна асоциация в Европа

„Пристанище Бургас” ЕАД стана член на най-голямата круизна асоциация в Европа – MedCruise. По време на първата пленарна сесия на 46-та Генерална асамблея на асоциацията в Задар, Хърватска 58 европейски круизни портове единодушно гласуваха бургаското пристанище да бъде 73 й пълноправен член. За първи път Българя ще има представителство в тази престижна европейска круизна асоциация и става 21-та държава, която е представена в MedCruise. Новината съобщи изпълнителният директор на ”Пристанище Бургас” ЕАД Диян Димов, който участва в асамблеята.

Ръководителите на осемте най-големи световни круизни компании ще участват в бизнес сесията на асамблеята, която ще протече на 5 юни с обсъждане на конкретните стъпки между портовете и операторите за повишаване притегателността и ефективността на сектора, повишаване на посещенията при запазване на екологичните норми и новите предизвикателства пред участниците.

По време на форума ще бъде дискутирана и стратегията на MedCruise за 2014-2017 година, чиято основна цел е нарастване на круизните пътувания в Средиземно и Черно море. Само за миналата година пристанищата членове на асоциацията са обслужили 25,8 млн. пасажери.

Пристанище Бургас презентира пред участниците в асамблеята етапите на развитие на пасажерски терминал, като действия за реализиране на генералния план на пристанището и града.Представени бяха новите обекти в процедура на изпълнение и заявената ясна държавна позиция круизният туризъм да бъде неделима част от интегрираната стратегическа програма за развитие на България.