„Black Sea Cruises” номиниран в най-престижната международна класация на круизното изложение Seatrade Med Cruise Convention 2012

 

          Представяната от  „Пристанище Бургас” ЕАД дестинация „Black Sea Cruises бе номинирана за награда, като най-бързо развиваща се пасажерска дестинация за годината. Номинацията бе обявена на деветото издание на международното изложение Seatrade Med Cruise Convention 2012. Събитието се проведе от 27 до 29 ноември в изложбен комплекс Марсилия, Франция. Изложението се провежда през две години и е познато, като най -важното събитие на европейския пасажерски пазар.

    Проектът за пристанището бе представен от зам.-председателя на съвета на директорите Карамфилка Апостолова и Стойчо Димов, ръководител отдел „Маркетинг, СУК и Евроинтеграция”.

         По време на изложението бяха проведени срещи с представители на най-големите международни круизни оператори, сред които „Royal Caribbean Cruises” и „Celebrity Cruises”. Това затвърди позицията на порта, като нова круизна дестинация и в бъдеще може да осигури възможност за нови бизнес инвестиции и мероприятия.

     Подписването на меморандум за създаването и промотирането на новата дестинация „Black Sea Cruises” между пристанищата Бургас, Одеса, Истанбул, Батуми и Севастопол и най-големият световен круизен оператор “Royal Carribean Corporation”, доведе до нарастване на круизния трафик в региона (в порт Одеса за 2012 г. се очакват 77 посещения, което е най-голямото нарастване от 1992 г.). Това оказа влияние и на инвестициите в играждането на пристанищна инфраструктура в пристанищата Сочи (Русия), Бургас и Батуми (Грузия).  Изпълнението на проекта „Зона за Обществен достъп”, в синхрон с добър мениджмънт и промотиране на проекта пред най–големите круизни компании, се очаква да доведе до повече инвестиции не само за пристанищната дейност, и за града и за региона.