Европейското първенство по ветроходство в клас 420 и 470 за младежи бе открито официално в Бургас

Ветроходци от над 30 държави участваха в откриването на Европейското първенство в клас 420 и 470 в Бургас. Пъстрото дефиле на участниците премина по ул.”Александровска” преди тържествената церемония по откриването пред Община Бургас.

Кметът на Бургас Димитър Никлов приветства участниците. “Като европейски град на спорта и като морски град за нас е изключително удоволствие и привилегия да сме домакин на това престижно състезание. Сигурен съм, че тук са бъдещите  топ 3 от европейската и световна ранглиста. Надявам се, скоро нашият град да бъде домакин и на световно първенство по ветроходство и отново да се върнете тук”. С тези думи кметът Николов откри официално елитното състезание, като пожела на състезателите във ветроходната регата попътен вятър.

Сред официалните гости на церемонията по откриване на първенството бяха още директорът на „Пристанище Бургас” ЕАД Диян Димов, президентът на Федерацията по ветроходство Евгений Мавродиев, главният съдия на първенството Станислав Касъров, контраадмирал Митко Петев, командир на ВМС, комодор Мален Чубенков, командир на Военноморска база – ВМС,  зам.-кметът по икономика и финанси Красимир Стойчев, общински съветници..

В официалната церемония се включиха представителният духов оркестър на  Военноморските сили с диригент Мирослав Трифонов, матроси от Военноморска база – ВМС, фолклорен ансамбъл “Странджа” и мажоретният състав към Търговската гимназия.

След усилени тренировки от понеделник /10.08.2015 г / започват състезателните гонки в двата класа. През следващите седем дни бургаският залив ще е изпълнен с платна. Свистящ такелаж, гора от мачти и много млади спортисти – това е атмосферата на територията на Марината в бургаското пристанище. „В този момент можем само да се радваме, че сме домакини на този невероятен международен форум”, съобщават от Яхт клуб „Порт Бургас”, които заедно с „Пристанище Бургас” ЕАД, Българската федерация по вероходство и Община Бургас са организатори на престижното първенство.”