Четири корабчета ще извършват туристически плавания от морска гара – Бургас

„Пристанище Бургас” ЕАД сключи договори със собствениците на четири туристически корабчета, които извършват морски пътувания до остров „Света Анастасия”, в залива и близките крайбрежни градове. От началото на юни гражданите и гостите на града могат да избират за своето морско пътуване между единствения в България общински кораб- катамаран Анастасия”, „Кук”, „Мариела” и „Пиратското корабче”. За пътниниците са осигурени всички удобства на Морска гара. Там са ситуирани и касите на всеки един от пътуващите туристически кораби. Само през май през Морска гара Бургас са преминали над 4400 пътника, които са посетили остров „Света Анастасия” или са се насладили на своето морско пътуване в залива.

В момента ръководството на пристанището и фирмата оператор на кометите съгласуват графика им за посещение на Морска гара-Бургас. Графикът за пътуванията ще бъде обявен в последствие.

Морска гара Бургас бе дом и на две атрактивни изложби, посетени от стотици граждани -„Симбиотично”, разказваща за Атанасовско езеро” и „Тайните на морето”, по повод европейския ден на морето.

Въпреки спада в круизните пътувания, заради кризата в Кримския полуостров, ръководството на пристанище Бургас успя да изпълни с живот новата Морска гара и да я използва по предназначение, а Зоната за свободен достъп се оказа едно от любимите места за разходки и релакс на бургазлии.

Ръководството на пристанището продължава да работи по плановете си Зоната да стане още по-атрактивна за посетителите. Тази година предстои рехабилитация на пространството около Яхт клуба и ще започне първият етап от обновяването на инфраструктурата на Зоната. Вече е одобрен техническия план и е издадено сторително разешение за благоустрояването на пространството около Морска гара при първо и второ корабни местта. Площта, която ще бъде рехабилитирана е 45дка.

В близките дни ще бъдат отворени и ценовите оферти на фирмите за реконструкия на „Магазия 1” и превръщането й в Морски културен център. Процедурата по цялостната рехабилитация се изпълнява от Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура”.

Първият круизен кораб „Emerald Prinsess” с 3 080 пасажери. ще пристигне на Морска гара на 27- ми август.Той е едни от големите лайнери с дължина 288 метра и газене 8,5 метра. През септември и октомври също се чакат круизи. Единствено на Морска гара Бургас големите пасажерски кораби могат да акостира директно на кея, заради дълбочината на корабните места. Освен това Морска гара Бургас винаги е в готовност при лошо време да посрещне други круизи, от съседни пристанища и да обслужи пътниците.