220 лодки ще участват Европейско първенство по ветроходство клас 420 и клас 470

Рекорден брой състезателни лодки – 220 ще участват в Европейско първенство по ветроходство клас 420 и клас 470 в Бургас. Това обяви на пресконференция днес в Община Бургас президентът на Българската Федерация по ветроходство Евгений Мавродиев. На нея присъстваха зам.-кметът по икономика и финанси Красимир Стойчев, директорът на Пристанище Бургас Диян Димов, гл. съдия на регатата и председател на международния олимпийски клас 470 Станислав Касъров, и представител на международния клас 420 Катрин Дотс.

В олимпийския клас 470 са заявени 90 състезателни лодки като от тях има 2 български екипажа, единият от които е бургаски. 130 са сътезателните лодки в клас 420 – 5 български лодки, с 2 бургаски екипажа.

Общо 450 състезатели, придружени от 100 треньори, водачи и технически лица ще участват в това мащабно спорто първенство, чийто домакин е Бургас.

„Това е изключително престижно събитие, тъй като ще се състезават най- добрите на европейско ниво, както и световните сили във ветроходството“, коментира изп. директор на пристанището Диян Димов.

В регатата ще участват представители на почти всички европейски държави и освен тях екипажи от Канада, САЩ, Аржентина, Хонг Конг, Сингапур и Австралия.

„Организирали сме такива първенства и съм убеден, че ще се справим”, категоричен бе главният съдя на регатата Станислав Касъров. Спортното събитие ще се състои от 7 до 15 август. Организатори са Яхт клуб “Порт Бургас” и Пристанище Бургас, в партньорство с Българската федерация по ветроходство и община Бургас

„Доволни сме от вашето гостоприемство и организация. Условията и вятърът са много добри и очаквам успешно първенство”, посочи Катрин Дотс, представител на международния клас 420.

Откриванетона Европейско първенство по ветроходство клас 420 и клас 470 ще се състои в неделя – 09.08.2015 от 18.00 часа на площада пред сградата на община Бургас. Закриването и награждаването ще бъде в събота – 15.08.2015 от 18.00 часа на „Охлюва” до Морско казино.