Българско шествие тръгна от Морска гара в Бургас навръх 3 март - 03/03/2020

Тази година за пръв път към старта на шествието, организирано от Пламен Карашев, се включи и кметът на Бургас Димитър Николов

Стотици автомобили и мотористи от всички мото клубове в Бургас тръгнаха на шествие по случай Националния празник на България. Тази година навръх 142-годишнината от Освобождението дори времето в Бургас се усмихна и слънчевите лъчи огряха пролетно мнозинството патриоти в най-топлия ден до този момент на 2020 г.

Шестието стартира точно в 10 ч. от Морска гара в града, където преди  огромният брой моторни превозни средства да тръгне към крайна си дестинация – гр. Българово, традиционна българска музика огласи паркинга. Инициативата всъщност е на младият родолюбец Пламен Карашев, който за трета поредна година организира похода по случай Националния празник на България. Тази година за пръв път към старта на шествието се включи и кметът на Бургас Димитър Николов.

 

„Днес е свят ден за България, защото на 3 март преди 142 години сме постигнали най-ценното за нас – свободата. Без нея не може да съществува нито нация, нито народ. Най-прекрасното обаче е, че дори и след толкова години, виждаме толкова много млади хора, които продължават да съхраняват българските традиции. На този ден трябва да благодарим първо на нашите събратя руски освободители, които са ни спасили от най-черния период в историята ни – 5-вековното Османско иго. Трябва да почетем всички комити, четници, хайдути, войводи, революционери, които са дали живота си за Свободата на България. Поклон пред подвига на всички знайни и незнайни български воини, заради които днес имаме възможността да честваме този празник“, каза кметът Димитър Николов мигове преди да тръгне за трета поредна година мащабното шествие за 3 март. Той благодари на всички всички участници, които в името на Националния празник са се обединили, за да покажат, че патриотизма в България все още е жив.

„Организираме това шествие от сърце и душа, не с други цели. Искам да призова всички да не показват патриотизъм само на празниците – ние сме българи и трябва да имаме самочувствие, бъдете патриоти всеки ден!“, призова организаторът на мащабното събитие Пламен Карашев, който допълни, че днес ще стане ясно дали изгражаднето на 5-метровият монумент пред църквата в гр. Българово в памет на посечените над 400 християни, който бе причина за организирането на първото шествие, всъщност ще се случи.