Директорът на бургаското пристанище откри учебната година в Морското училище и Художествената академия в Бургас

Изпълнителният директор на „Пристанище Бургас” ЕАД Диян Димов участва в церемонията по откриването на учебната година в Професионалната гимназия по морско корабоплаване и риболов "Св. Никола" и филиала на Националната художествена академия в Бургас.

Представители на морския бранш и морското образование, на корабостроенето, капитани и доайени в морското дело присъстваха на първия учебен ден на Морското училище в Бургас, което от тази учебна година се финансира от бюджета на Община Бургас. Прехвърлянето на собствеността от Министерство на образованието даде зелена светлина за завръщането на Бургас на световната морска карта. Общината вече предприема конкретни стъпки, не само да върне старата слава на Морското училище, а и да го направи водещо в морския бизнес. Целта е учебната база и програми да бъдат модернизирани и оборудвани със съвременни съоръжения, което значително ще повиши качеството на образованието.

47 осмокласници прекрачиха прага на професионална гимназия в специалностите "Корабоводене и корабни машини и механизми" и "Митническа и данъчна администрация". Капитан I ранг професор доктор Калин Калинов от ВВМУ "Н.Й.Вапцаров" - Варна лично поздрави учениците, подари сувенири на осмокласниците от името на висшето училище и заяви, че ще бъдат организирани специални стажове за тях. „Пристанище Бургас” също ще подпомогне практическите занятия на учениците в направлението на митническо и данъчно регулиране на пристанищните морски услуги. Първокурсниците получиха като подарък книгата "Капитаните" с автор Ирина Генова, от която могат да научат историите на славните морски вълци, свързани с Бургас.

Официални гости на откриването на учебната година на Морската гимназия бяха още ген. Цветан Харизанов, капитан І ранг Велко Велков, к.д.п. Живко Петров - изпълнителен директор на ИА "Морска администрация, Димитър Кимрянов - "Корабостроителница Бургас", зам.-апелативният прокурор Йовита Григорова, к.д.п. Илия Бахов, к.д.п. Христо Мушков, к.д.п. Костадин Патранесков, кап. Пламен Симеонов, Петко Василев - механик, бившият областен управител на Бургас Павел Маринов и възпитаници на училището.

Пристанище Бургас е единственото, на чиято територия има висше учебно заведение. Филиалът на Националната художествена галерия бе открит миналата година, а сега има още повече желаещи да учат в разкритите специалности край морето. Изпълнителният директор на „Пристанище Бургас” ЕАД Диян Димов сподели, че се радва да види толкова много креативни млади хора, които превърнаха пристанището в творческото сърце на Бургас.

Ректорът на Академията проф. Николай Драчев откри учебната година като пожела на студентите да търсят вдъхновението, във всичко което правят.

„В скоро време ще трябва да мислим за разширяване на учебните пространства, защото броят на студентите се увеличава с всяка изминала година”, допълни кметът Димитър Николов и пожела попътен вятър на новоприетите студенти.

Гости на церемонията бяха още зам.-кметът Йорданка Ананиева, проф. Севдалина Турманова – зам. областен управител на Бургас, депутатите Ивелина Василева и Диана Саватева, председателят на Апелативен съд - Бургас Деница Вълкова, общинският съветник Калояна Живкова, проф. Магдалена Миткова – ректор на университет „Проф. д-р Асен Златаров в Бургас и певицата Тони Димитрова.