Директорът на Пристанище Бургас Диян Димов участва във форума за авиотранспортна свързаност и туризъм - 22.02.2024

Националният форум за авиотранспортна свързаност и туризъм "България- все по-близка, търсена и достъпна" се проведе в Бургас. Събитието се организира по инициатива на асоциация "Рафаел-инфо, култура и туризъм" Бургас, в партньорство и сътрудничество с Асоциацията на Българската Авиационна Индустрия (АБАИ), Община Бургас, „Пристанище Бургас” ЕАД, "Фрапорт Туин Стар България" АД и подкрепата на общините от Бургаски Черноморски Туристически Район.

Основната дискутирана тема беше свързаността с по-далечни дестинации. Обсъждани бяха варианти на диверсификация за по-достъпни възможности за туризъм, бизнес комуникации и икономически партньорства между българското Черноморско крайбрежие и страните от Северна и Южна Америка, Скандинавия и Прибалтика. В дискусиите участваха авиокомпании, летищни оператори, представители на туристическия бранш, Черноморски общини, НПО и други. 

Пристанище Бургас беше представено от изпълнителния директор Диян Димов и Мария Белколева, представител на Съвета на директорите на държавното дружество. Димов презентира предизвикателствата, възможностите и решенията, които да превърнат страната ни в по-търсена и достъпна дестинация. Пред участниците беше представен моделът и удовлетвореността на участниците в 63-та Генерална асамблея на  MedCruise, чийто домакин през октомври 2023-та година беше Пристанище Бургас. Асамблеята  събра на едно място 13 международни круизни компании и над 110 круизни пристанища и асоциирани членове на  асоциацията, пред които беше представен регион Бургас.

В третото издание на форума участва и заместник-министърът на транспорта и съобщенията Анна Натова. Тя определи Бургас, като един от привлекателните за осъществяване на транспортни, туристически и бизнес начинания поради близостта си с Черно море, което е „морската врата“ на България и защото новото летище в Истанбул измества баланса на въздушния трафик в Европа на Изток. По думите й Бургас обединява всички транспортни аспекти - наличие на добра пристанищна инфраструктура за корабоплаването, международно летище с възможност за обслужване на всички типове въздухоплавателни средства, ЖП свързаност със столицата и много-добре развити магистрални артерии с Азия. Българската страна търси възможности за увеличаване на полетите до международните летища в страната, бе категорична Анна Натова. Зам.-кметът на Бургас Манол Тодоров изрази идеята да се търсят туристи и извън Европа, които имат интерес към бургаски регион.