Генералният директор на пристанище Клайпеда посети пристанище Бургас - 21.06.2023

Генералният директор на пристанищните власти на държавното морско пристанище Клайпеда в Република Литва /Klaipeda State Seaport Authority/  г-н Алкис Латакис посети  Пристанище Бургас. По време на гостуването си той се срещна с директора на „Пристанище Бургас” ЕАД инж. Диян Димов и директора Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура”- клон Бургас г-н Димитър Петков и  неговия заместник инж. Галин Василев.

Гостите проявиха интерес към структурата на управление на българските пристанища чрез ИА „Морска администрация”, ДП „Пристанищна ифраструктура”,  правомощията на операторите – държавни и частни, както и начините на  концесиониране на терминалите. От своя страна споделиха схемата на управление в пристанище Клайпеда.

Посещението на  ръководителя на балтийското пристанище е по линия на Европейска организация на морските пристанища – European Sea Ports Organisation (ESPO)  и в търсене на възможности за сътрудничество с пристанищата на Черно море по отношение на инфраструктурни и екологични проекти. Имаше запитване за възможностите на пренос на товари  по международния транспортен коридор Европа - Кавказ – Азия / ТРАСЕКА/ чрез бургаското пристанище до порт Клайпеда, Литва.

Гостът пожела да разгледа  Зоната за обществен достъп на Пристанище Бургас и пасажерския терминал за обслужване на круизни кораби.

Балтийското пристанище Клайпеда е едно от малкото свободни от лед пристанища в северна Европа и второто по големина пристанище на Европейския съюз по тонаж в Балтийско море. Той служи като пристанище за круизни кораби,  с развити фериботни връзки до Швеция , Дания и Германия, както и за товарен транспорт.