Международната регата Кор Кароли стартира от пристанище Бургас - 11.08.2023

23-то издание на международната регата „Кор Кароли“ стартира от Пристанище Бургас. И през настоящата година „регатата на регатите“ събра близо 40 екипажа в класовете IRC, ОRC и Conrad 25R. Официалното откриване се състоя до Морска гара, където бяха отличени първите трима показали ветроходно майсторство в Про-Ам гонката в бургаския залив.

На първо място се класираха ветроходците  от яхта „PAREA“, със шкипер Явор Колев, второ място зае екипажа с най-малкия яхтсмен „LZ Yachting 1991“  със шкипер Лъчезар Братоев, а на третото място в демонстрационната гонка се класираха състезателите от яхта „CHOCOLATE“ и шкипер Франсоа Боп.

На церемонията по награждаването присъстваха организаторът к.д.п. Тома Томов от фондация „Кор Кароли“ и бургаските партньори: Диян Димов, изпълнителен директор на „Пристанище Бургас“; Димитър Николов, кмет на Община Бургас; к.д.п. Георги Събев, зам.-председател на УС  на ДП „Пристанищна инфраструктура“ и народният представител Андрей Рунчев. Организатори и ветроходци си пожелаха безпроблемно протичане на състезателните дни в дух на спортсменство.

Първият етап от ветроходното състезание в киловите яхти е Бургас – о-в Св. Иван – Св. Влас, като стартът е в събота от 10:00 ч. На 13 август  от 09:0 0ч. стартира втората гонка Св. Влас – Варна. На 14 август от  09:00 ч. е началото на третия етап “Преследване" – Варна – Аладжа банка – Варна. На 15 август в залива на Варна ще се проведат  иншорни гонки, закриване на регатата и  ще се състои церемонията по по изпращане на Павлин Надворни за участието му в регата “Global Solo Challenge". Регата „Кор Кароли“ е в памет на капитан Георги

Регата „Кор Кароли“ е в памет на капитан Георги Георгиев, първият българин, направил околосветско пътешествие.