Международният морски форум в Бургас посреща доказани експерти - 20.06.2022

Второто издание на Международен морски форум BeFOR_BeGREEN събира доказани български и чужди експерти. Темите, които те ще коментират, засягат новите аспекти при развитието на синята икономика в следващите десетилетия. Форумът ще се проведе на 23-ти юни /четвъртък/ в Международния конгресен център, зала „Форос” от 10:00 часа. Той е организиран от Пристанище Бургас” ЕАД и Община Бургас и се провежда със съдействието на „Южнобългарски морски образователен център” ЕООД, Българска асоциация на морските капитани, „Shippossible” LTD  и Бургаска морска асоциация.

В програмата са предвидени два панела за дискусии: „Нови технологии за екологично корабоплаване” и „Зелени пристанища – инфраструктура и услуги”. Лекторите са представители на образованието, морското право, пристанищна и корабна дейност, държавни и неправителствени организации от България и чужбина.

 

Участниците във форума ще имат възможност да чуят Иглика Якова, зам.-началник  „Сини политики”- ГД „Морско дело и рибарство“ към Европейската Комисия; Петър Бенов, държавен експерт Дирекция „Национална транспортна политика” към Министерство на транспорта и съобщенията; проф. Маруся Любчева от „Черноморски институт”. За предизвикателствата пред морското застраховане, както и за създаване на по-зелена застрахователна индустрия  ще говори Ник Шоу, председател на международната група на клубовете по морско застраховане и превенция /P&I Clubs/. Капацитетът и перспективните разработки на Центъра по хидро- и аеродинамика към БАН е презентацията на гл.ас.д-р мат. Николай Марков.

Във втория дискусионен панел своите тези ще изложат шестима лектори. Подробностите за концепцията „зелено пристанище” участниците във форума ще научат от Анна Михнева-Натова, Генерален директор ДП „Пристанищна инфраструктура”. Мая Русева, директор Дирекция „Стратегическо развитие” към  Община Бургас ще представи морска свързаност на Бургас и опазване на акваторията.  Ще бъдат коментирани темите за съвременните екологични предизвикателства пред пристанище Варна и бъдещото синьо развитие на бургаския порт. Дейвид Лусли, Генерален секретар и Президент на Балтийски и международен морски съвет /BIMCO/   ще се спре на важната тема за процеса на декарбонизиране на корабоплаването. Мигел Виера де Кастро, Старши пилот Пристанище Синеш,  Р Португалия  ще представи добрите практики, дигиталния и енергиен преход в пристанище Синеш.