На Пристанище Бургас - изложбата „Европейското откриване на Черно море. Френски връзки” - 14.07.2017

По случай навършването на 25 години от създаването на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество, в Бургас ще бъде представена изложба „Европейското преоткриване на Черно море. Френски връзки.“ Изложбата ще бъде подредена в обновената „Магазия 1” на Пристанище Бургас – символичната морска врата на България. Откриването ще бъде на 28 юли 2017 година от 18 часа. Организатори на събитието са Дипломатическият институт към Министъра на външните работи на Република България и Международният търговски и културен център ГЕОПАН - Бургас. Експозицията гостува в Бургас със съдействието на Областна управа, Община Бургас, „Пристанище Бургас” ЕАД и под специалния патронаж на Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура”.

Изложбата ще представи пред публиката резултатите от сътрудничество между французи и българи, датиращо векове. Включени са стари географски и морски карти на френската картографска школа, дневници на пътешественици и дипломати, първото френско консулство по българските земи, двете големи български пристанища Бургас и Варна, изградени от френски строители, създаването на черноморския ни военен флот, морските ни фарове построени преди повече от 100 години от френската фирма Кола и Мишел и още детайли от френските връзки на Черно море.

В експозицията специално внимание е отделено на Пристанище Бургас. То е представено с четири пана, а на плаката на изложбата е красивата карта на Бургас и Бургаския залив, изработена преди двеста години от французина Тетбу дьо Марини. Мястото за представяне на изложбата не е случайно, защото изграждането на бургаското пристанище е неразривно свързано с френските пристанищни власти, архитекти, инженери и конструктори. Обновената „Магазия 1” със съхрaнената автентична нитована подпокривна конструкция тип „Айфел” е пример за успешно съхранена история в съчетание с нова функционалност на сградата.

Отбелязвайки двадесет и петата годишнина на ЧИС, България, като страна-учредител, отдава дължимото на направеното от Организацията през годините: изграждането на култура на диалог, мрежи на сътрудничество и механизми за формиране на взаимно доверие.

Оригиналната изложба е подготвена на френски език и за първи път беше представена в Париж през 2016 г. по повод Националния празник на България, където се радва на голям интерес. През тази година е подготвена българска версия на изложбата, която за първи път ще може да бъде разгледана в „Магазия1”. Гост при откриването на изложбата в Бургас ще бъде Н. Пр. Ерик Льобедел, Посланик на Френската Република в България. Отправена е покана за гостуване към ръководителите на Пристанище Марсилия - Фос, с които Пристанище Бургас има сключен меморандум за сътрудничество и към Н. Пр. Майкъл Кристидис, Генерален секретар на Постоянния секретариат на ЧИС. След Бургас, организаторите предвиждат изложбата да бъде представена в Истанбул.

Илюстрация: Плакат на изложбата Париж, Франция