Отличиха победителите в Никулденския конкурс за рибарски разказ - 19.04.2019

Победителите в осмото издание на Никулденския конкурс за написването на рибарска история вече са факт. Церемонията по тяхното награждаване се състоя край морето, вдъхновило голяма част от историите в литературния конкурс на информационен сайт „Грамофона”. В изложбената зала на втория етаж в „Магазия 1” организаторите събраха участници, спомоществователи, приятели на словото и гости. Събитието бе уважено от зам.- кмета Красимир Стойчев и Генералният консул на Република Турция Нурай Иньонтепе.

Тази година в конкурса се състезаваха 18 творби, който отново бяха оценявани от обичания поет и писател Ваньо Вълчев.

Победител е Невена Паскалева с разказа ѝ „Риболов“. Паричната награда и призът ще отпътуват за Гърция, тъй като Невена живее там.

Второто място е за Гергана Стоянова и нейния разказ „Риби мренки“. Чаровният пиар на Бургаската опера не за първи е отличена в Никулденския конкурс. Тя получи своята награда лично от изпълнителният директор на „Пристанище Бургас” Диян Димов.

Иван Сухиванов и неговият разказ „Преображението“ бяха отличени с трето място. Като редактор на списание „Море“, той се ангажира първите два разказа да се появят в новия брой на изданието.

Младият талант Пролетина Палова получи поощрителна награда за разказа си „Въдицата“ Поощрителни награди получиха още Явор Перфанов за разказа „В очите на рибата“, Камен Петров за „Камбаната на капитана“ , Гочо Гочев за „Национален безжичен телефон“ и Венелин Костадинов за разказа „Тримата братя и морския змей“.

 „Конкурсът ни нямаше как да се случи, ако за пореден път до нас не бяха застанали г-н Диян Димов и Пристанище Бургас. Те са причината Никулденският конкурс да продължава да се съществува и да надгражда нивото си с всяко издание”, посочи Десислава Генева, управител на информационен сайт „Грамофона. За твърдата си подкрепа директорът на бургаското пристанище получи Благодарствен адрес.

Организаторите горещо благодариха и на останалите спонсори, които превърнаха конкурса за написването на рибарска история в традиция и част от литературния живот на Бургас.