Посетителски център - Кулата на фаропазача - отвори врати за празника на Бургас - 06.12.2019

От днес Бургас има нова градска забележителност – Кулата на фаропазача, която е връстник на пристанището. Две десетилетия сградата бе забравена и неизползваема, но след отварянето на Зона за обществен достъп се роди идеята тя да бъде превърната в експозиционен център. Днес на двата етажа са изложени интересни предмети и документи, свързани с развитието на бургаското пристанище.

Изпълнителният директор на Пристанище Бургас Диян Димов поздрави бургазлии и гостите за празника на Свети Николай Чудотворец, който освен закрилник на града е изключително тачен от хората, свързани с морето, като техен покровител. Димов посочи, че превръщането на Охранителната кула в посетителски център е част от целенасочената политика за отваряне на Бургас към морето.

Вокална група „Вълнолом” към пенсионерския клуб на пристанище Бургас, под ръководството на Стоя Янчева допринесе за доброто настроение на присъстващите на празненството.

Гост на тържествената церемония по откриването на посетителския център беше иконописецът Тошко Вачев, който е роден в Кулата на фаропазача през 1958 г. Той разказа спомени, свързани с детството му на пристанище Бургас и дари на изпълнителния директор Диян Димов изписана от него икона на Свети Николай Чудотворец. Иконата ще бъде експонирана в посетителския център.

Интересът на посетителите в Кулата на фаропазача, бе привлечен от старите чертежи на бургаското пристанище. Един от тях - „План на пристанище Бургас” е от 1895 г. с автор инж. Адолф Герард (Жерар), главен архитект и главен инженер на пристанище Марсилия във Франция, по чийто проект е построено модерното бургаско пристанище. На вторият етаж на посетителския център е представен автентичен самар и кош за товари. Над него е изложено копие на платното от Петко Манчев Джуджев /ученик на Иван Мърквичка/, което показва как са се товарили корабите в първите години след откриването на пристанището.

Посетителският център е дар за бургазлии от ръководството на пристанището. Входът е безплатен, а посещенията ще се извършват след предварителна заявка на телефон: 056/822 111 в работните дни.

Вечерта на Никулден ще грейнат празничните светлини в Зоната за обществен достъп.

Закупени са живи коледни елхи, които след празниците ще бъдат засети в публичната територия на порта.