Посланикът на Кралство Дания у нас посети Пристанище Бургас - 16.05.2023

Посланикът на Кралство Дания в България Н. Пр. Йес Брогорд Нилсен се срещна с ръководството на „Пристанище Бургас” ЕАД. Опознавателното посещение е по инициатива на датското посолство. Посланикът Нилсен беше придружаван от Заместник-ръководителя на мисията Биргит Сара Кондруп-Палмквист и Анелия Райчева, консулски служител. Изпълнителният директор на „Пристанище Бургас” ЕАД Диян Димов посрещна гостите. В срещата участваха Петко Стаматов, координатор „Експлоатация” в пристанището, к.д.п. Георги Събев член на Борда на директорите на ДП „Пристанищна инфраструктура” и Димитър Петков, директор на Териториално поделение на ДП „Пристанищна инфраструктура” – клон Бургас. По времена разговорите беше представена спецификата на пристанищен регион Бургас, специализираните терминали, ж.п връзките и международни транспортни коридори.

Посланикът прояви интерес към възможностите за круизен туризъм и пасажерската линия Бургас - Истанбул – Бургас. По време на разговорите бяха обсъдени редица теми, както и възможностите за сътрудничество, включително за ползване експертизата на Кралство Дания  в прилагането на зелени политики по отношение на пристанищата.

След размяната на подаръци, гостите посетиха Зоната за свободен достъп в бургаското пристанище и филиала на НХА в „Магазия1”. Посланик Нилсен се запозна и с условията за организиране на мероприятия в Международния конгресен център.