Посланикът на Кралство Нидерландия Беа тен Тъшър посети „Пристанище Бургас” ЕАД - 19.10.2020

Посланикът на Кралство Нидерландия в България Беа тен Тъшър се срещна с изпълнителния директор на „Пристанище Бургас” ЕАД Диян Димов. По време на опознавателната визита тя бе придружена от Моника Николова, икономически и търговски съветник в посолството.

Посещението на посланика в бургаското пристанище не е случайно. Морско-техническото фарватерно развитие и поддържането на дълбочините в пристанищен регион Бургас е свързано със световно признатите нидерландски драгажни компании –Boskalis, Bam Group  и Van Oord. Портът предоставя и кейов фронт за базирането на влекачите на „Бургас Таг Сървис” ЕООД, дъщерна компания на нидерланската „Мултарашип”.

Като логистика през държавния оператор за Нидерландия през последните няколко години са обработени 158 000 тона, основно бентонит, зеолит и барит. Интересен факт е, че първият договорен круизен кораб посетил Морска гара Бургас през 2013 г. е 206 метровия „Prinsendam” на „Holland America”, част от най-голямата компания в сектора „Carnival Corporation” Ltd.

Пасажерското направление и иновативните практики в нидерланските пристанища, конкретно в Порт Ротердам, са темите, които обединиха страните за осъществяване на конструктивно сътрудничество. Най-голямото и дълбоководно европейско пристанище - Ротердам, лидер в обемите на обработваните товари, отчете, преди кризата COVID-19, сериозен ръст и в круизния световен трафик с обновения Cruise Terminal Rotterdam. 

За българските пристанищни оператори интерес представлява внедрената в нидерландския порт облачна платформа, известна като Internet of Things/IoT (Интернет на нещатата). Същата чрез мрежа от физически обекти, сензори, датчици и др.технологии (неща), характеризира, контролира и отчита процеси на транспортните вериги, с цел свързване и обмен на данни с други устройства и системи чрез Интернет .  

Посланик Тъшър получи в дар от пристанище Бургас картина на бургаския художник Кънчо Николов, с главния пристанищен фар, един от символите на града.

Госпожа Беа тен Тръшър благодари за срещата и определи Бургас, като много зелен, привлекателен и дружелюбен морски град.