Предложение за сътрудничество между пристанищата Шантоу и Бургас

Предложение да бъде подписан меморандум за сътрудничество между пристанище Шантоу и „Пристанище Бургас” ЕАД, отправи по време на визитата на делегацията от китайския град Шантоу в порта изпълнителният директор на държавния оператор Диян Димов. Зам.-кметът на Шантоу Джен Джайпинг, каза че радушно приема идеята и очаква следващата визита да се състои на тяхна територия.Той посочи, че пристанището Шантоу е на пътя на коприната и едно от 15- те най-важни пристанища в Р Китай, а освен това е и част от инциативата „One Belt One Road”.

 

Изпълнителният директор „Пристанище Бургас ЕАД Диян Димов допълни,че бургаското пристанище вече има споразумение за обмен на добри практики с гръцкия порт Александруполис и френското пристанище Марсилия, а едно бъдещо сътрудничество с пристанището в Шантоу ще се впише в политиката на механизма за регионално сътрудничество между ЕС и Китай.

 

От 2017 година между градовете Бургас и Шантоу има подписано споразумение за сътрудничество, което е във връзка със "Съвместната декларация между пилотните градове за сътрудничество между ЕС и Китай за регионална и градска политика". Бъдещото сътрудничество между пристанищата в Шантоу и Бургас би било от полза и за двете страни, категорични бяха гостите.