Пристанище Бургас ЕАД отбеляза 116 години - 17.05.2019

Настоящи и бивши служителите и работниците в „Пристанище Бургас” ЕАД отбелязоха 116 години от откриването му за търговско корабоплаване. Тържеството се състоя в Зоната за Свободен достъп до „Магазия 1”.

Изпълнителният директор на дружеството Диян Димов поздрави присъстващите с годишнината и благодари на колектива за труда, който полагат ежедневно. Той посочи, че пристанището продължава да се развива с добри темпове, а товаро-разтоварната дейност бележи ръст в сравнение с показателите от миналата година. Димов допълни, че има и положителен резултат от едногодишните усилия на ръководството за развитие на пасажерска линия Бургас – Инеада – Истанбул – Бургас.

„Добрата новина, е че външното министерство и министерството на транспорта на Република Турция дадоха разрешение скоростните катамараните на превозвача İDO Istanbul Fast Ferries Co. Inc да плават по маршрута до България. Надявам се с помощта на Генералния консул на Турция в Бургас г-н Нурай Иньонтепе първото тестово плаване да бъде осъществено от Морска гара идния месец“, съобщи Димов.

Гост на тържеството на бургаското пристанище беше Велин Задгорски, който е син на големия български художник Петко Задгорски. Той сподели, че се радва да сподели празника и се чувства изключително развълнуван,тъй като живота му е свързан с пристанището.”Може да се каже, че и аз имам своя личен празник. Преди 60 години на 10 май като млад инженер на 24 години започнах работа в бургаското пристанище”, каза Велин Задгорски. Той подари на изпълнителният директор снимки на пристанището от личната колекция на баща му Петко Задгорски, които са проявявани от стъклени плаки. Диян Димов от своя страна му връчи, плакет на бургаското пристанище и копие на архивното издание „Бургаско пристанище” от 1905 година, за да му напомнят за Бургас и за началото на неговия трудов път.

За доброто настроение на присъстващите се погрижиха фолклорната формация и вокална група „Вълнолом” към клуба на пенсионера на „Пристанище Бургас”.

Ученици от ГЧЕ „Васил Левски” рецитира стихове на любимите бургаски поети Христо Фотев и Петя Дубарова, посветени на морето и пристанището.

Празникът завърши с българско хоро.