Валидираха пощенска марка „120 години Пристанище Бургас” - 18.05.2023

Тематична пощенска марка „120 години пристанище Бургас” беше валидирана на тържество по случай юбилея на най-старото българско пристанище. В церемонията участваха изпълнителният директор на „Пристанище Бургас” ЕАД Диян Димов, областният управител на Бургас проф.д.н. Мария Нейкова, генералния директор на ДП „Пристанищна инфраструктура”  Петър Сеферов, Лиляна Драгоева, директор  на Регионално управление "Югоизточен регион" на Български пощи ЕАД и авторът на филателното издание Проф. Георги Янков  - Ректор на Националната художествена академия.

Изпълнителният директор на порта Диян Димов, поздрави всички гости, бивши и настоящи работници и служители в пристанището с юбилейната годишнина. „Тези години не са просто календарен период, а време изпълнено с труд и стремление, така че  българската икономика да има един отговорен партньор в реализацията на продукцията и доставките на стоки и суровини, а в последните години и естествен център  на образователния, социалния, фестивалния, конгресен  и спортен живот на красивия ни град! Да ни е честит празника  и нека бъдем отговорни и  честни  пред поколенията с действията си  и решенията за един по-добър град и държава, в която Пристанище Бургас е символ на просперитет и вдъхновение”- допълни Димов.

Пристанище Бургас има ключова роля за превръщането на Бургас в логистичен и икономически център, посочва в поздравителния адрес към колектива на пристанището Христо Алексиев, вицепремиер и министър на транспорта и съобщенията. „През годините, благодарение на професионализма и усилията на всички работници и служители, пристанище Бургас се доказа като едно от успешните предприятия в сектора на транспорта. И въпреки последиците от пандемията Ковид -19 и военните действия в Украйна, пристанището отбеляза ръст на товарооборота и завърши миналата година с печалба”, се посочва в поздравителния адрес от министър Алексиев.

Управителят на Бургаска област  проф.д.н. Мария Нейкова също отправи приветствие към ръководството и колектива на бургаския порт. Тя връчи на изпълнителния директор на порта Диян Димов „Златен почетен знак на Областния управител на Област Бургас”. Той  е връчва за принос в развитието  на националната и регионална икономика, и за утвърждаване на международния авторитет българското търговско корабоплаване,  и по повод 120 г. от откриването на „Пристанище Бургас” ЕАД.

Лиляна Драгоева, директор  на Регионално управление "Югоизточен регион" на Български пощи ЕАД , посочи в своето изказване, че Министерство на транспорта и съобщенията винаги е отделяло важно място в своя тематичен план за филателни издания посветени на морето и корабите. Тази година пощенската марка е по повод 120 - годишния юбилей на пристанището, което през годините се е утвърдило като важен логистичен център и предприятие със значим принос в развитието на Бургас.  Тя посочи, че марката е  в тираж 10 000 броя, на стойност 75 стотинки  и от днес ще бъде пусната в обръщение.  Драгоева допълни, че това е второто филателно издание посветено на Пристанище Бургас, като първата марка е по повод 100-годишния юбилей на порта.

По щастливо съвпадение на обстоятелствата автор и на двете марки  е порф. Георги Янков, ректор на Националната художествена академия, която е тясно свързана с бургаското пристанище, тъй като единственият филиал на академията се намира в „Магазия 1” на Пристанище Бургас.

По време на тържеството председателят на УС на Българска стопанска камара Добри Митрев връчи на изпълнителния директор на пристанище Бургас  „Почетна грамота” за приноса му към развитието на българската икономика и за дългогодишното партньорство с Българска стопанска камара.

Празника на бургаското пристанището уважиха  зам.-кметът на Община Бургас Красимир Стойчев,  Изпълнителен директор на ИА "Морска администрация" к.д.п. инж. Венцислав Иванов, Лъчезар Момчев директор на ГД „Гранична полиция”, доц. д-р Ваня Стаматова изпълнителен директор на ИАРА, ректорът на БСУ проф. Милен Балтов,  офицери от ВМБ Бургас, бургаски общински съветници и още много партньори и приятели на пристанището.

В „Пристанище Бургас” ЕАД  бяха получени десетки поздравителни адреси, сред които от: Военноморските сили на Република България, Флотилия бойни и спомагателни кораби, Военноморска база Бургас, „Промет Стиил” ЕАД, Българска стопанска камара, Търговско индустриална камара – Бургас, „Черноморски институт”, Инж. Петър Кънев – народен представител от ПГ на Коалиция „БСП за България“, Бургаски свободен университет, Университет „Проф. д-р. Асен Златорв” – Бургас, ПГМКР „Св. Никола” – Бургас, ПГЧЕ „Васил Левски”- Бургас  и др.

За доброто настроение на гостите на тържеството в празничния ден се погрижиха мажоретките от  Професионалната гимназия по морско корабоплаване и риболов - Бургас, вокалната група на гимназията за чужди езици „Васил Левски” с музикален педагог Илияна Мелникова и талантливите деца Лора Карагинева, Симона Ходулова и Вениамин Атанасов от Арт център „Точно време” с ръководител Женя Лалчева.