114 години Пристанище Бургас

На 18-ти май първото съвременно българско пристанище Бургас чества 114 години от откриването му за търговско корабоплаване. Събитията, посветени на годишнината ще бъдат съсредоточени в обновената „Магазия-1”, която след реконструкцията се превърна в новия морски културен център на града. По инициатива на директора на „Пристанище Бургас” ЕАД Диян Димов на входа на Магазията ще бъде открит паметен знак, изработен от марсилски камък. Върху него ще е изсечен силуета на сградата, а от двете страни ще са отличителните знаци на Пристанище Бургас и Пристанище Марсилия. Изображението символизира връзките между двете пристанища в миналото и днес.

Ключова роля в проектирането и изграждането на порт Бургас в края на 19 век имат марсилските пристанищни власти. Под ръководството и прякото участие на инж. Адолф Герар (Жерар), главен инженер и директор на пристанище Марсилия в периода 1895-1897 г. пристанище Бургас изгражда своя съвременен облик и пристанищна инфраструктура – източния вълнолом, 600 метра кейов фронт с тил, закрити складове – магазии. Реновираната „Магазия-1” със съхранената над 100 годишна подпокривна нитована конструкция „Айфел”, френските фарове в порта и марсилският камък по челния кейов фронт на трето и четвърто корабни места са действащите обекти, които сближават двете пристанища и днес. За да затвърдят тази връзка, в края на 2016 г. ръководителите на „Пристанище Бургас” ЕАД и „Пристанище Марсилия-Фос” подписаха меморандум за сътрудничество.

В празничния ден са планирани няколко съпътстващи инициативи. В една от залите на „Магазия-1” на първия етаж ще бъдат подредени две изложби. Едната е наречена „Пристанището – врата през вековете“. Тя включва 10 пана със снимки и текст, който разказва историята на всеки един от сниманите обекти на български, руски и английски език. В колекцията са включени редки снимки на бургаското пристанище от миналия век, на фара, на кораби с интересна съдба, на един от първите водолази, на рибари и докери. Втората фотоизложба „Пристанище Бургас – минало, настояще и бъдеще“ е по инициатива на клуба на пенсионерите към пристанището и ще бъде подредена в същата зала. Поздрав към всички настоящи и бивши служители на порта, и гости на тържеството ще отправят от фолклорна формация „Българка” при читалище „Я.Лъскова-1905” и тракийско дружество Несебър, с художествен ръководител Дафина Налбантова. Откриването на паметния знак ще е в 11:30 часа. След което, присъстващите могат да разгледат изложбите при вход свободен до 16:00 часа. Концертът на фолклорна формация „Българка” ще започне в 12:00 часа.

През месец май в „Магазия-1” са планирани още няколко големи културни събития. На 25-ти от 18:00 часа в залите на втория етаж ще бъде открита изложбата „Началото”, посветена на 120 години от създаването на Националната художествена академия. На следващия ден – 26-ти май от 19:00 часа в Магазията ще гостува смесен хор „Аскон” от град Лил, Франция. Организатор на събитието е Младежки културен център-Бургас.

Заповядайте да отбележим празника на първото съвременно българско пристанище заедно!