Бели платна изпълват залива на Бургас през почивните дни

Започна международната регата „Порт Бургас-Бургаска ветроходна седмица”. Първата гонка стартира в 14.00 часа днес /28.04.17 г./, след вдигането на мъглата в залива. Решението бе взето на конференция, водена от председателя на международното жури Нино Шмуели от Израел, който е бил главен съдия на Олимпийската ветроходна регата в Рио де Жанейро през 2016 г. В състава на журито влизат още Искра Йовкова –България, Йоана Ханджиоглу и Илкер Байандър от Турция, Дан Митичи – Румъния и Крис Теодосис – Гърция.

Участниците в международното ветроходно състезание са от България, Азербайджан, Беларус, Гърция, Кипър, Кувейт, Румъния, Русия, Турция, Украйна и Франция. В клас „Оптимист” има 150 ветроходци, в „Лазер 4.7” – 23-ма, в „Лазер Стандарт” ще се състезават 10 лодки, в „Лазер Радиал” – 11, в клас „420”участниците са 7, в „470” – 8 и в клас „Фин” умения ще покажат 15 състезатели. Най-много са младите ветроходци в клас „Оптимист” и това не изненадващо, тъй като международната регатата „Порт Бургас – Бургаска ветроходна седмица е генерална репетиция за Европейското първенство през 2017 г. в този клас, на което Бургас ще домакин през август.

От днес до 1-ви май заливът на Бургас ще е оживен от платната на ветроходците. Жителите и гостите на града могат да се насладят на красивата гледка от Морската градина и Моста. Резултатите от гонките ще бъдат публикувани на www.bourgassailingweek.org.

Организатори на ежегодното ветроходно състезание са „Пристанище Бургас” ЕАД, Яхт клуб „Порт Бургас” и Община Бургас. Проявата е част от спортния календар на Българската федерация по ветроходство и на Международната федерация по ветроходство, и е с категория 50 точки на Wоrld Sailing.

 

Колеги, на снимките можете да видите последните приготовления на участниците преди старта на гонките.