Costa NeoRiviera откри круизния сезон на Морска гара Бургас - 22.04.2014

216-метровият кораб Costa NeoRiviera на компанията Costa Cruises откри круизния сезон в Бургас. Корабът акостира на Морска гара днес (22.04.17 г.) в 8,45 часа, а гостите бяха посрещнати с фолклорна програма от танцов състав „Зорница”. С пасажерския кораб в Бургас пристигнаха близо1200 чуждестранни туристи, за които се грижи екипаж от 500 души. Корабът е нает от френска туристическа компания и за това гостите на борда му са предимно от Франция. Половината от тях са записали туристически посещения в Созопол, Котел-Жеравна, Поморие и Несебър. Останалите туристи имат възможност да се разходят из Бургас, като за по-лесното им придвижване „Пристанище Бургас” ЕАД съвместно с общината са осигурили автобуси, които регулярно да ги извозват до центъра на града и обратно до Морска гара.

Въпреки срива при круизните пътувания в Черно море, съм щастлив, че и тази година компанията Costa Cruises ни се довери и заложи в плановете си посещение в Бургас. Нестабилната обстановка в региона на Черно море много бързо повлия на круизните компании, които масово отказаха посещения в региона, тъй като сигурността на туристите е на първо място. Самото запазване на Бургас на картата на круизния бизнес макар и с по-малко посещения, е повече от успех, предвид на това че, круизните портове Одеса, Сочи, Ялта, Батуми през последните две години дори не отчитат обслужен круизен лайнер. Още от миналата година круизните оператори, които посещават Бургас се ориентираха към директни пътувания от Средиземно море и дестинацията Гръцки острови до България. В средата на октомври, очакваме още едно посещение на пасажер на новия круизен оператор за Черно море – Mano Maritime Ltd. В готовност сме и имаме възможност да обслужим и други пасажерски кораби, при заявяване от страна на круизните компании”, обясни изпълнителният директор на бургаското пристанище Диян Димов. Той допълни, че обнадеждаваща за региона на Черно море е инициативата предприета от руската държава за организиране и пускане в експлоатация на круизна линия първоначално Сочи – Новоросийск – Ялта – Севастопол – Сочи, а в последствие към Турция. За целта от държавното предприятие „Росморпорт” вече са закупили пасажерски кораб, който е кръстен „Княз Владимир”, за хиляда туристи и през месец юни пасажерът ще започне първите си рейсове. Пристанището в Бургас е в готовност да бъде част от новия вътрешен черноморски круизен маршрут още този или следващия сезон.

14 палубният „Costa NeoRiviera” е пуснат на вода през 1999 г. под името Ibero Mistral. След закупуването му от круизната компания Costa Cruises през 2013 г. е напълно реновиран. Той е първият кораб от Neo концепцията на италианската компания, която възроди по-старите си кораби, залагайки на нестандартни дестинации с повече време и възможности за забавление на сушата. Лайнерът разполага с 624 кабини, включително 94 апартамента, всички с балкон. Costa Cruises се смята за една от компаниите с много добра кухня, а пасажерите имат възможност да опитат от разнообразното меню в един от 6-те ресторанта на борда. Лайнерът разполага с 8 дневни и нощни заведения – барове край басейните, пиано клуб, нощен клуб за танци и други. За желаещите да поддържат форма със спорт или релакс, или за гостите, които търсят вечерно развлечение извън баровете има мултифункционално спортно игрище, 2 басейна, 2 джакузита, солариум и фитнес, спа център, театър на 2 етажа, в който всяка вечер се организират спектакли, концерти и шоу програми.

Плаващият град пристигна в Бургас след директен преход от 800 мили и 35 часа на море от Ираклион, Гърция. Корабът ще отплава от Морска гара в 20.00 часа вечерта към пристанище Констанца, Румъния, след което отново ще се отправи към Гърция. Единствените три пристанища, които круизните кораби посещават по изключение в Черно море са Бургас, Варна и Костанца.