Диян Димов: 114 години продължава обновлението на бургаското пристанище

Паметен знак, изработен от марсилски камък беше открит пред входа на „Магазия -1” по повод 114-та годишнината на бургаското пристанище. Върху плочата е изсечен силуетът на сградата, а от двете страни са отличителните знаци на Пристанище Бургас и порта в Марсилия. Изображението символизира връзките между двете пристанища в миналото и днес. Под ръководството на Адолф Жерар, главен инженер и директор на пристанище Марсилия, пристанище Бургас изгражда своя съвременен облик и пристанищна инфраструктура. Паметният знак беше открит от изпълнителния директор Диян Димов и председателя на Съвета на директорите на пристанището Иван Капитанов. Официални гости на тържеството бяха регионалният директор на ДП „Пристанищна инфраструктура” Ивайло Иванов, бившият бургаски депутат Иван Вълков, кап. Станимир Николов, директор на Морска администрация”-Бургас. Много бивши и настоящи работници и служители се събраха на тържеството за годишнината на порта.

„За себе си винаги съм мислил, че първата лодка, пуснала котва на бургаския бряг е поставила началото на бургаското пристанище! Отбелязването на точната дата е календарно отчитане на славния и труден морски път на развитието на сърцето и двигателя на красивия ни град. Въодушевлението на бургаската общност през 1903-та година все още не е отминало! Ентусиазмът на обновленито все още е движеща сила на развитие!”, с тези думи се обърна към присъстващите изпълнителният директор на „Пристанище Бургас”ЕАД Диян Димов. Той посочи, че през всичките тези 114 години до сега пристанището винаги се е променяло и обновявало, благодарение на хората, които са работили тук и на желанието за развитие на държава, община и пристанищни власти. Днес Бургас разполага с модерна Морска гара, която приема хиляди пасажери от цял свят, нови терминали, съвременна претоварна техника, обслужават се различи по вид товарни кораби,а марината ежегодно е домакин на различни ветроходни форуми. „Товарите, които се обработват в пристащния регион нарастват непрекъснато и за това не случайно пристанище Бургас е част транспортната мрежа (TEN-T) на Европейския Съюз и естествена връзка между Изтока и Запада”, допълни директорът на порта. Димов честити празника на всики присъстващи и им благодари за труда, без който пристанище Бургас днес нямаше да бъде същото.

Гостите на тържеството имаха взможност да разгледат две изложби, които са подредени в една от залите на „Магазия-1”. Музикален поздрав към присъстващите отправиха от фолклорна формация „Българка” към читалище „Я.Лъскова-1905” и тракийско дружество Несебър, с художествен ръководител Дафина Налбантова. Като на всеки хубав български празник тържеството завърши с хоро, на която се хванаха настоящи и бивши членове на семейството на „Пристанище Бургас” ЕАД