Европейското първенство по ветроходство клас „Оптимист” е открито - 01.08.2017

Площадът пред Община Бургас се оказа тесен за стотиците състезатели, треньори и граждани по време на официалното откриване на Европейското първенство по ветроходство клас „Оптимист". Началото на първеството даде министърът на младежта и спорта Красен Кралев. Домакини на престижната международна регата са Яхт клуб „Порт Бургас", „Пристанище Бургас” ЕАД, Българската федерация по ветроходство и Община Бургас.

В състезанието участват над  280 състезатели от 45 държави, а международното жури е от Хърватия, Мексико, Турция и България.

Приветствия към състезателите и техните треньори отправиха представителят на IODA Фиона Кидс и зам.-кметът по икономика, бюджет и финанси Красимир Стойчев. На официалната церемония присъстваха зам.-областният управител Валентин Люцканов,  председателят на ОбС Костантин Луков, директорът на "Пристанище Бургас" Диян Димов, Иван Вълков, председател на СД на „Пристанище Бургас", председателят на Българската федерация по ветроходство Росен Марангозов, председателят на яхтклуб „Порт Бургас" Евгени Мавродиев, командира на бойни и спомагателни кораби - ВМС флотилен адмирал Мален Чубенков.

Община Бургас, яхт клуб „Порт Бургас", пристанище Бургас и Българската федерация по ветроходство имат богат опит с организацията на състезания от най-висок ранг. Те вече са били домакини на Световни и Европейски първенства в различни класове за младежи и аз съм сигурен, че ще се справим отлично с провеждането на това домакинство", заяви по време на откриването министър Кралев.

Представители на всички отбори се включиха в пищно дефиле и официален парад с националните си флагове, преди старта на церемонията по откриване на първенството. В официалната програма взеха участие военния духов оркестър, фолклорен ансамбъл „Странджа" и Клуб по спортни танци „Бургас 1975".

Бургас спечели домакинството на Европейското първенство в много оспорвана конкуренция. Кандидатурата на града бе предпочетена след успешната организация на други ветроходни състезания от най-висок ранг като Световното първенство за младежи в клас „470" през 2007 г. и Европейските първенства за младежи в класове „420" и „470" през 2015 г.