Клубът на пенсионера към Пристанище Бургас отбеляза 140 г. от рождението на Петко Росен - 14.10.2020

140 години от рождението на писателя, публицист, юрист, политик и общественик Петко Росен отбелязаха в клуба на пенсионера към Пристанище Бургас. Инициативата за честването е на председателя на клуба на пенсионера Стоя Янчева. На тържеството присъстваха родственици на будителя Петко Росен, сред които и внукът му инж. Петко Чорбаджиев, по чиято инициатива е издадена 10 томна библиография с очерци, пътеписи, разкази, дневници, спомени, писма, литературни критики дело на писателя. Гости бяха още директорът на „Пристанище Бургас” ЕАД Диян Димов, заместник-кметът в община Бургас Йорданка Ананиева, Стефан Колев - председател на тракийско дружество „Странджа”- Бургас, Гено Пухов - зам. председател на Съюза на тракийските дружества в България и писателят литературовед Стоян Георгиев. От читалище „Любен Каравелов 1940" Бургас бяха подготвили презентация със снимков материал за Петко Росен, а неговите родственици споделиха интересни случки из живота му на общественик и писател.

Петко Георгиев Чорбаджиев, с псевдоним Петко Росен, е роден на 15 октомври 1880 година в Лозенградското село Ковчас, тогава в Османската империя. Семейството се преселва в Княжество България – първоначално в с. Гергебунар (днес Росеново, Бургаско) и по-късно в Бургас. Петко Чорбаджиев – Петко Росен следва в правния факултет на Софийския университет и правни науки в Париж и Женева. Участва в Преображенското въстание, Балканската и Първата световна война. От 1918 г. до 1919 г. е окръжен управител на Бургас, а през 1931 г. е избран за депутат от демократическата партия. В хода на Втората световна война Петко Росен протестира и е против депортиране на българските евреи, а семейството му участва пряко в спасяването на евреите в Бургас. Умира в Бургас на 30 април 1944 година. През целия си живот Петко Росен остава верен на своя идеал – обществен дълг и родолюбие, който отстоява и чрез книгите си. През 2014 г. е удостоен със званието „Почетен гражданин на Бургас” посмъртно. На негово име Община Бургас учреди литературна награда плакет „Петко Росен”.

В края на тържеството Гено Пухов - зам. председател на Съюза на тракийските дружества в България прочете поздравителен адрес от председателя Красимир Премянов и връчи юбилеен медал 175 години „Капитан Петко Войвода” на Стоя Янчева за цялостна й дейност, посветена на тракийската кауза. 

Клубът на пенсионера към Пристанище Бургас допълни библиотеката си с 10 томното издание с творби на Петко Росен, което беше дарено от неговите родственици.

 Събитието се проведе при спазване на противоепидемичните мерки за неразпространение на Covid-19.