Празник на ветрилата - стартира Бургаска ветроходна седмица - 14.08.2020

Започват гонките в Международна регата „Порт Бургас” - Бургаска ветроходна седмица за детските и олимпийски класове: „Оптимист”; „Лазер”- 4.7, Стандарт, Радиал; „420”; „470” и „Фин”. Организатор е Яхт клуб „Порт Бургас”, „Пристанище Бургас” ЕАД и Община Бургас. В Бургаска ветроходна седмица участват състезатели от България, Румъния, Украйна и Германия. Регатата се ръководи според Състезателните правила по ветроходство (СПВ). Проявата е с категория 50 точки за WORLD SAILING. По време на регатата ще се проведат единични серии с 10 гонки за всички класове. Трябва да бъдат завършени най-малко 3 гонки, за да съставят валидна регатна серия. Състезателното разстояние е планирано с цел продължителността на всяка гонка да бъде приблизително 40 – 45 минути, като според правилата няма да бъдат провеждани повече от четири гонки на ден.

Общо 130 лодки ще се състезават в различните класове на ветроходната регата. Най-много млади ветроходци са записани за гонките в клас „Оптимист” - 85 участника. В „Лазер 4.7” сили ще премерят 15 състезатели. За гонките в клас „Лазер Радиал” има заявка от 8 състезателни лодки, а  по 5 са в класовете  „Лазер Стандарт” и „Фин”. 8 са състезателите в клас „420” и 3-ма участника в клас „470”.

Подробности от състезанието и класирането може да следите на адрес:

https://www.bourgassailingweek.org/

След Бургаска ветроходна седмица, бургаското пристанище и Яхт Клуб „Порт Бургас” ще бъдат домакини на държавното първенство за най-младите ветроходци в клас „Оптимист”. Състезанието е организирано от Българската федерация по ветроходство. Гонките ще се проведат от от 21-ви до 23-ти август в бургаския залив.