Пристанищата Бургас и Варна подкрепиха Фиген Аян за президент на „MedCruise” - 05.11.2021

Фиген Аян /Figen Ayan/ беше избрана за президент на най-голямата круизна асоциация „MedCruise”, чийто член „Пристанище Бургас” ЕАД е от 2015 година. Изборът се състоя по време на 59-та Генерална асамблея на Асоциацията на средиземноморските круизни пристанища в Барселона, Испания. Ръководството на бургаското пристанище гласува за кандидатурата на Фиген Аян, чрез колегите си от пристанище Варна, които бяха упълномощени за вота.

Фиген Аян е вицепрезидент на круизните операции в турското пристанище Галата порт, но кариерата и в круизната индустрия започва от 2003 година в Кушадасъ. От 2014 година тя е член на борда на „MedCruise”, а от 2018 година е заместник-член на борда на Асоциацията на турските пристанища.

В изборите гласуваха общо 68 членове на асоциацията, от които 42 с пряко участие и 26 чрез пълномощник.

За старши вицепрезидент на „MedCruise” беше избрана Франческа Антонели /Валенсия - Испания/, а Арис Бацулис /Корфу - Гърция/ е почетен президент. В Съвета на директорите на Асоциацията на средиземноморските круизни пристанища влизат още: Кристина Де Грегори /Генуа, Савона - Италия/; Валерия Манджароти /Сардиния - Италия/; Азиз Гунгор /Кушадасъ, Бодрум - Турция/; Елиза Замора /Тенерифе - Испания/; Лоренцо Вера /Мотрил - Испания/; Джамил Уазани /Танжер - Мароко/; Силвия Кополино /Таранто - Италия/; Теодора Риг, /Солун - Гърция/; Дору Михай /Констанца - Румъния/; Ан-Мари Спинози /Бастия, Северна Корсика Пристанища - Франция/ .

 

 Ръководствата на черноморските пристанища Бургас, Варна и Одеса застанаха категорично зад кандидатурата на Аян. „Подкрепихме професионалист, който има поглед и разбиране за региона на Черно море и се радваме на успеха”.

Възраждането на круизните пътувания в Черно море е една от целите на българските и турските пристанища. Дестинацията беше силно засегната заради геополитическите проблеми в региона и последвалата COVID-пандемия, в резултат на което Черно море не беше посещавано от круизни кораби няколко години.

Индикации за преодоляването на кризата с този вид пътувания в региона беше посещението на луксозния круизен кораб „SeaDream II” в края на сезона в Турция и българските морски пристанища. Заявки за посещения на пасажерски кораби в Бургас и Варна пристанища има и за следващите три години.

Другата добра новина от Барселона е, че Бургас е избран за домакин на Генералната асамблея на „MedCruise” през есента на 2023 г., след като домакинството през настоящата година не се осъществи, заради пандемията.