Пристанище Бургас чества 118 години - 14.05.2021

На 18 май 2021 г. първото съвременно българско пристанище отбелязва 118 години от откриването му за търговско корабоплаване. Строителството му започва след указа на Княз Фердинанд І от 20 декември 1894 г. Ключова роля в проектирането и изграждането на порт Бургас имат марсилските пристанищни власти, под ръководството на инж. Адолф Герар (Жерар). При откриването си на 18 май 1903 г. пристанището представлява басейн с 60 хектара площ, има три кейови стени с общ фронт 590 метра и дълбочина на акваторията 24 фута.

 

Днес пристанищен район Бургас е най-големият в страната и обслужва икономиките на Югоизточна България, съседни балкански страни и всички черноморски държави, а на територията му работят частни и държавни пристанищни оператори.

 

Модернизацията и обновлението на терминал „Изток 1”, който се експлоатира от държавния оператор „Пристанище Бургас” ЕАД през последните години е осезаема. В Зоната за обществен достъп са разположени: Морска гара, за обслужване на круизното корабоплаване  и Детския научен център „ПланетУМ”; „Магазия 1” с втори пасажерски терминал за каботажно плаване и филиал на Националната художествена академия; модерни Трафик кула и Конгресен център; обновената Марина Порт Бургас; посетителски център „Кулата на фаропазача”. Обектите за развлечение и отдих, както и многобройните културни събитията в Зоната за обществен достъп привличат ежегодно хиляди граждани и гости на града.

 

Събитията, посветени на 118-тата годишнина на Пристанище Бургас в празничния ден започват от 10:00 часа пред кулата на Фаропазача. Млади художници от ОУ „Св. Климент Охридски” ще участват в пленер „Морски ескиз”. Творбите ще са посветени на годишнината на Бургаското пристанище и Европейския морски ден, който отбелязваме на 20 май. В пространството ще бъде подредена изложба с рисунки на морска тематика. Пленерът се организира съвместно с НЧ „Изгрев 1909” - Бургас.

Основният акцент в празничната програма е представянето на първият у нас хибриден екокатамаран, построен по трансграничен проект „Плаване през Черно море”, финансиран по ОП „Черноморски басейн 2014-2020”. Мероприятието е съвместно със СНЦ „Гларус” - Бургас, които са участници в проекта от българска страна. Във фоайето на „Магазия 1” ще бъде подредена изложба с фотоси, която ще проследи стъпките, довели до построяването на модерния плавателен съд. В 11:00 часа екокатамарана ще застане на 3-то корабно място пред „Магазия 1”. Първата демонстрационна обиколка в акваторията на пристанището ще бъде с ученици от ПГМКР „Св. Никола”, които в бъдеще ще провеждат обучения на него. От 11:20 часа в изложбената зала на НХА на 2-ри етаж в „Магазия 1” ще се проведе видеоконферентна връзка с участниците в проекта „Плаване през Черно море”, от страна на Гърция и Грузия. Презентация ще проследи  етапите на реализация на проекта. Между 12:00 – 13:00 часа са предвидени демонстрационни пътувания с хибридния катамаран в бургаския залив.

Празникът на бургаското пристанище намери предварителен отзвук в медии извън страната. Специализираната в морски новини турска медия „Vira haber” пусна предварителна информация за годишнината:

https://www.virahaber.com/burgaz-limani-118-yasinda-60865h.htm