Пристанище Бургас е домакин на първия по рода си плувен маратон - 27.08.2021

Първият плувен маратон „Порт Бургас”, ще се проведе в акваторията на бургаското пристанище на 28-ми август. Инициативата е на световния рекордьор Цанко Цанков, а събитието се осъществява с подкрепата на Община Бургас, „Пристанище Бургас” ЕАД и Военноморските сили на Република България.

Атрактивното състезание привлече и международни участници от Дания, Сърбия, Финландия, Германия, Люксембург, Северна Македония. Към момента са се записали над 130 плувци, като в самия състезателен ден във времето от 13:00 часа до 15:30 часа има възможност за регистрация на участниците на място.

Стартът ще бъде даден в 16:15 часа, след инструктаж  и медицински преглед на участниците. Плувният маратон е с две установени дистанции – 2000 и 4000 метра, които имат общ старт. Всеки състезател е длъжен предварително да заяви дистанцията в която ще участва.. Състезателната дистанция има триъгълна форма и периметър от 1000 метра. Това означава, че състезателите, които участват на 2000 метра трябва да направят 2 обиколки на трасето, а тези на 4000 метра – 4 обиколки. Трасето е със затворен контур като стартът и финалът са на едно и също място и е изключително атрактивно за наблюдение от сушата. Плувците ще се движат в района между Трафик кулата и Магазия 1. Ще бъдат обособени две зони – за състезателите и за наблюдателите на плувния маратон.

Трасето ще бъде обозначено с вехи, а за сигурността на участниците в акваторията са ще бъдат разположени джетове, лодки и катер ВМС, както и спасители на сушата. С разпореждане на „Морска администрация” корабния трафик в района  ще бъде спрян за времето на състезанието, забранен е и любителския риболов в района. „Подбрали сме трасето по примера на най-успешните маратони в света, като този в Доха, който е и кръг от Световната купа. Условията около Морска гара са отлични - водата е чиста, а доказателство за това е, че плуват малки делфинчета, няма течения, липсва мъртво вълнение. Все едно плуваш в басейн. Пробвах три пъти трасето. Перфектно е!", категоричен е Цанко Цанков.

Награждаването на най-бързите мъже и жени в преплуването на бургаското пристанище е предвидено за 18:45 часа.