Пристанище Бургас на 121 години - 18.05.2024

121 години от откриването му за търговско корабоплаване навършва Пристанище Бургас. Първото съвременно българско пристанище  е открито на 18 май 1903 година с тържествена церемония в присъствието на Княз Фердинанд І, който през 1894 г. издава Указ за неговото строителството. Топовни салюти  и параходни сирени отбелязват тази дата, след която развитието на град Бургас и съдбите на поколения бургазлии са неразривно свързани с неговия просперитет.

При откриването си пристанището представлява басейн с 60 хектара площ, има три кейови стени с общ фронт 590 метра и дълбочина на акваторията 24 фута.

Днес „Пристанище Бургас”  ЕАД е вторият по големина пристанищен оператор в акваторията на Бургаския залив и  работи в условията на конкуренция с още шест пристанищни оператора. Съществуващите пристанищни мощности дават възможност да се обработват всички видове насипни и генерални товари.

От 2014 г. част от оперативната територия на пристанището от първо до четвърто корабни места е предназначена за свободен достъп на гражданите. Модерната визия на бургаското пристанище се допълва от Морска гара за приемане на круизни кораби, втори пасажерски терминал за обслужване на туристическите корабчета при „Магазия 1”, филиал на Националната художествена академия, Марина Порт Бургас,  детски научен център „ПланетУм” и Планетариум, обекти за развлечение и отдих.

Културните  събитията в Зоната за обществен достъп, възможността за разходка край морето и Фара, и риболов на кея привличат ежегодно хиляди посетители в Зоната за обществен достъп.

 

Честит празник на всички свързани с морето и бургаското пристанище!