Пристанище Бургас отличи проект за споделено рибарство - 18.12.2020

На специална церемония бяха отличени най-добрите проекти в състезанието BurgasBlueS за предприемачески идеи, насочени към развитие на синята икономика на Бургас. Надпреварата премина интересно и оспорвано, като отборите финалисти представиха своите идеи и отговаряха на въпросите на журито относно тяхната приложимост, развитие и бизнес насоченост.

На първо място журито единодушно класира Lessplastic Bulgaria с техния проект Plastic free Black Sea, насочен към почистване на Черно море и оползотворяване на събраните пластмасови отпадъци. Lessplastic Bulgaria спечели награда в размер на 5000 лв.

На второ място беше отличен отборът на „МС Комп” ООД с проекта Burgas Clear Water Survey. Проектът е за създаването на комбинирана измервателна станция за набиране на необходимите данни за по-чист Бургаски залив и системата на бургаските езера. „МС Комп” ООД спечели парична награда в размер на 1500 лв.

На трето място се класира отборът на KodRum - BlueViewRoom /Blue VR за създаване на виртуална „синя” реалност, представяща забележителните водни пространства около Бургас. KodRum спечели парична награда от 1000 лв.

Изпълнителният директор на „Пристанище Бургас” ЕАД Диян Димов връчи специална награда на отбора Meet and Fish от ППМГ „Акад. Никола Обрешков” за приложението им за споделено рибарство. Паричната равностойност на отличието е 2000 лв.

Поощрителната награда грабна отборът на Codinburgas, с членове ученици от Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации  в Бургас, с проекта Electricity creator за създаване на Устройство за производство на ток от вода и неговата практическа приложимост. Codinburgas печели допълнителни менторски часове от инвестиционния фонд Innovation Capital.

Всички отличени отбори ще участват в тримесечен инкубационен тренинг на Innovation Capital за последваща подготовка на проектните предложения.

Предметни награди от DigiHub получават останалите два отбора от надпреварата - този на Фондация ГЕЯ и отборът на Pizza Code.

В условията на извънредната епидемична обстановка, презентирането на идеите на финалистите в състезанието BurgasBlueS и награждаването се проведе изцяло онлайн. Записи от двете събития можете да гледате на  Facebook страницата на инициативата https://www.facebook.com/BurgasBlueS

Състезанието за предприемачески идеи BurgasBlueS се проведе в рамките на проект "BLUACT - Градове в действие за син растеж", финансиран по програма URBACT III. В проекта участват общо 7 европейски пристанищни града, които имат за цел да споделят добри практики в предприемачеството на Синята икономика. Освен Бургас, това са Пирея (Гърция), Матаро (Испания), Матосиньос (Португалия), Салерно (Италия), Остенд (Белгия) и Галац (Румъния).