Пристанище Бургас отпразнува 118 години с пускането на вода на първия у нас хибриден екокатамаран - 18.05.2021

Ученици от училище „Св. Климент Охридски” с ръководител Стоян Евтимов усмихнаха празника на бургаското пристанище. В пространството пред „Кулата на фаропазача” те подредиха изложба морски картини, посветена на годишнината на пристанището и на Европейския морски ден. Изложбата беше открита от изпълнителния директор на „Пристанище Бургас” ЕАД Диян Димов, който им благодари за ентусиазма и неподправената радост. Учениците участваха в пленер „Морски ескиз”, организиран от НЧ „Изгрев 1909” – Бургас. По време на посещението си научиха за историята на първото съвременно българско пристанище, за обитателите на Черно море, а иконописецът Тошко Вачев им разказа своята лична история – от раждането си във фаропазачницата, през детските пристанищни спомени, до творческото вдъхновение, което черпи от морето.

По време на празника в пристанището беше представен първият български хибриден екокатамаран, който е построен по трансграничен проект „Плаване през Черно море”, финансиран по ОП „Черноморски басейн 2014-2020”. При влизането си в пристанището катамаранът беше придружен от влекач на „Бургас таг сървис” и млади бургаски ветроходци от яхтклубовете „Порт Бургас” и „Черноморец Бургас“. Яна Вълчева представи стихотворението си „Бургаско ми е”, а допълнително празнично настроение създадоха песните на група „Вълнолом” от клуба на пенсионера към Пристанище Бургас.

Учениците от морското училище „Св. Никола” в Бургас имаха честа да направят първото плаване на хибридния екокатамаран. Пред „Магазия 1” те бяха посрещнати от директора на бургаското пристанище Диян Димов, кмета на община Бургас Димитър Николов и управителя на бургаска област Вълчо Чолаков.

„Макар пътят, който трябваше да извървим, за да стигнем дотук, да бе дълъг и труден, ние постигнахме резултат. На годишнината от откриването на Пристанище Бургас имаме син на цвят, екологичен кораб, който носи прекрасното име „Мави“ и сме много благодарни на всички за усилията. Аз съм убеден, че в Черно море, а може би и в някои други морски държави, има катамарани само с електрически или само с дизелови двигатели, но това е първият кораб с хибриден двигател.“, каза Диян Димов. Той посочи, че изпълнители на проекта от българска страна е СНЦ „Гларус” - Бургас, които направиха възможен този видим резултат.

Екокатамарът е с капацитет 28 места и ще служи за изпълнение на курсове между Бургас, Крайморие и новото рибарско пристанище в Ченгене скеле.

„Очаквам корабът да се включи активно към туристическата услуга на Община Бургас и да влезе активно в програмата ни за лято 2021 г. Благодарение на новото корабче подписахме и меморандум с Морското училище, като плавателният съд ще се използва като образователна база за учениците на професионалната гимназия“, посочи кметът Димитър Николов. Той съобщи и важната новина, че още през август пристига и втори чисто нов кораб, който ще подсили допълнително флота както за изпълнение на туристически разходки, така и за образователни цели.

По време на тържеството беше осъществена видеовръзка с Христос Газепис, ръководител на проекта от пристанище Александруполис, Гърция, които са водещият партньор по проекта „Плаване през Черно море”. Той поздрави пристанище Бургас за годишнината и сдружение „Гларус” за успешното изграждане на хибридния екокатамаран.

Пристанище Бургас отбеляза своята годишнина сред много приятели, гости, бивши и настоящи ръководители, работници и служители. Празникът беше уважен от генералния директор на ДП „Пристанищна инфраструктура” Ангел Забрутов, Видка Вълчева, председател на Търговско-индустриална камара - Бургас, Йълмаз Гьозджю управител на инвестиционната компания „Ай Пи Си”- България ЕООД , придружен от група турски инвеститори.

Десетки поздравителни адреси с пожелания за бъдещи успехи пристигнаха в „Пристанище Бургас”. Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията в служебното правителство Георги Тодоров честити годишнината и пожела здраве и успехи на целия екип.

От създаването си до сега, дружеството показва постоянство и устойчивост в своето развитие, както и налагане на съвременни стандарти и технологии в пристанищната инфраструктура. Благодарение на усилията и професионализма на всички работници и служители, през годините пристанище Бургас се наложи като едно от успешните предприятия в транспортния сектор.

Въпреки затрудненията, породени от световната пандемия от COVID - 19 от началото на годината до сега „Пристанище Бургас” ЕАД бележи ръст на товарооборота от 25% в сравнение със същия период на миналата година. Този резултата показва, че инвестирането в пристанищна инфраструктура подобрява значително ефективността и условията на работа, което е гаранция за привличане  и обработване на още повече товари”, посочва министър Тодоров.

Фикрет Индже, председател на УС на Българо-турската търговско-индустирална камара и Веницислав Венков, изпълнителен директор пожелават на колектива на бургаското пристанище здраве и повече увереност в трудните времена, в които живеем. „Ние споделяме разбирането, че мястото на пристанището в стопанския и  икономически живот на страната е значимо и изключително полезно и ефективно. То допринася и за подобряването на двустранните търговско-икономически отношения между България и Турция, като две съседни и приятелски страни”, се казва в поздравителния адрес .

Благопожелание за здраве и професионални успехи по повод 118-та годишнина Пристанище Бургас получи от Константинос Хаджиконстантину, главен изпълнителен директор на Пристанище Александруполис – Гърция; от Енгин Акман, председател на Фондацията за държавна политика, Р Турция; бившия генерален консул на Р. Турция в Бургас Нурай Иньонтепе; кметовете на Къркларели, Измир, Инеада, Авджълар и много други компании от южната ни съседка.