Ръководството на пристанище Бургас се срещна с делегация на Посолството и Генералното консулство на Р Турция - 18.06.2020

Развитието на морските превози между Турция и България бяха тема на срещата между ръководството на „Пристанище Бургас” ЕАД и представители на Турското генерално консулство в града и на Посолството на Р Турция у нас. 

От страна на домакините в работната среща участие взеха изпълнителният директор на бургаското пристанище Диян Димов и ръководителят на „Маркетинг, СУК и Евроинтеграция” Стойчо Димов. В срещата от страна на Република Турция участваха Генералният консул в Бургас Синем Гюзел и ръководителят на Търговската секция към посолството на Република Турция в София Синем Таштан. Това е първата работна среща на представителите на Р Турция след отпадане на строгите мерки, въведени заради пандемията от COVID-19. 

„България за нас е важен партньор и е център на Балканите. Основната ми мисия е да спомогна за развитие на движението на стоките между Турция,  България и Европейския съюз”, посочи  Синем Таштан. По думите й 60 % от движението на стоки между двете страни е чрез сухопътен транспорт и между 10 и 25 % по море. Въпросите й бях свързани товаропотока между страните, ценообразуването в зависимост от транспорта  и възможностите да се повлияе за увеличение на товарите по море.

По време на срещата бяха представени възможностите на пристанищен район Бургас, връзките между морския, ж.п транспорт и магистрала „Тракия”. Изпълнителният директор Диян Димов съобщи, че за изминалите две години износът за Р Турция през пристанище Бургас е 48 857 тона /предимно на шрот и трици/, а вносът е с обем 122 447 тона /метали, ПДЧ, цимент, гипс и др./ През последните няколко години има тенденция част от стоките превозвани по море да се ориентират към сухопътният транспорт, тъй като за бизнеса този вид транспорт е по-изгоден финансово. Голямо предимство на пристанище Бургас, което може да е изгодно за бизнеса е възможността за ползването на комбиниран транспорт. Стоките може да пристигат с кораби от Турция в Бургас, а от там с железопътен транспорт към различни точки на Европа. Този вид транспорт, особено след рехабилитацията на ж.п. линията Бургас - Пловдив по високоскоростната отсечка ще намали времето за доставка на стоките, посочи Диян Димов.

По време на срещата беше представен и проектът, по който ръководството на пристанище Бургас активно работи през последните две години - пътнически превоз с бързи кораби по линията: Бургас – Инеада – Истанбул и обратно. „Бихме искали на „Пристанище Бургас” ЕАД да се осъществи пътническия превоз между нашите две страни. След направеното тестово пътуване до Инеада и проведените няколко срещи с представителите на водещия фери-оператор компанията İDO, с които преговаряме да осигурят бърз катамаран за обслужване на линията, има изключително голям интерес от страна на гражданите. Направени са част от изчисленията за стойността на пътуването и ще се радваме ако от Посолството на Р Турция и Генералното консулство ни окажете съдействие за осъществяването на тази инициатива”, каза Диян Димов.

 

След приключването на работната среща гостите получиха снимка от първото пътуване с катамаран до турския град Инеада, осъществено на 18 юни 2019 г. Дипломатите се ангажираха да съдействат за осъществяването на пътуванията, което би било в интерес и на двете държави.