Регатата на регатите - „Кор Кароли” ще стартира от Пристанище Бургас - 08.08.2017

За първи път в 17 годишната история на елитната регата „Кор Кароли” стартът ще е от Бургас. Община Бургас, „Пристанище Бургас” ЕАД и Яхт клуб „Порт Бургас” обединиха усилия с организаторите от Фондация „Кор Кароли”, за да реализират това ново начало. „Българското ветроходство не може да има центрове и ние във Варна да си правим варненски регати, а в Бургас да си правят бургаски такива. Българското ветроходство има един център и това е България. В целите на фондацията е заложено и идеята на кап. Георги Георгиев – всички да се обединяваме, а не да се разделяме. И ние сме много радостни, че Община Бургас, начело с кмета, Пристанище Бургас и яхт клубовете в Бургас приемат регатата радушно и с голямо желание съдействат, и ни партнират. Стартът е в Бургас, но финалът е във Варна”, каза по време на пресконференцията за старта на регатата в Бургас кап. Тома Томов, председател Фондация "Кор Кароли". Освен него в пресконференцията участваха Димитър Новак, секретар на Фондация „Кор Кароли”, Красимир Стойчев, зам.- кмет на Община Бургас, Стойчо Димов, ръководител „Маркетинг, СУК и Евроинтеграция” в „Пристанище Бургас” и Илиян Тенекеджиев, секретар на ЯК „Порт Бургас”.

 

Състезанието тази година включва малко над 100 морски мили. Началото ще бъде дадено с Про Ам гонка /демонстрационна гонка/ на 12-ти август от 13.00 часа от Морска гара Бургас. Самата гонка ще се проведе пред морската градина и ще бъде атракция за жителите и гостите на града.  Вечерта от 20.00 часа  пред Морска гара Бургас ще се състои церемония по награждаване на победителите в Про Ам гонката. Същинската надпревара стартира на следващия ден. Първият етап на гонката започва в 10.00 часа от Морска гара Бургас, като яхтсмените ще преминат разстоянието от 20 морски мили покрай остров „Св. Анастасия” и ще финишират в Свети Влас.  За старта на  регатата на 13 август в Бургас пристига и ветроходът „Калиакра”, от борда му журналисти и гости ще имат възможност да видят началото на първия етап на морското състезание. Втората гонка ще стартира сутринта на 14 август от Св. Влас до Варна. Последната гонка, на 15 август, ще стартира сутринта, около 10 часа, от вълнолома на Варна и ще се проведе във Варненския залив, за да се създаде атракция на варненци и гостите на града, в празничния ден.

 

Общо 9 квалифицирани съдии ще обслужват тазгодишната ветроходна регата „Кор Кароли". Главен съдия ще е Пламен Георгиев. Ще работят протестна комисия в състав от 3 души и регатна комисия. За осигуряване на безопасното провеждане на регатата, всички яхти, които ще участват в надпреварата, ще бъдат проверявани от инспектор по безопасността. След подаване на документите за регистрация в регатния офис, плавателния съд ще бъде инспектиран за наличието на оборудването посочено в контролната карта. До старт няма да бъдат допускани яхти, които не покриват изискванията. Освен това на случаен принцип чрез жребий ще бъдат проверявани повторно различни яхти преди всеки старт и отново при пристигане в пристанищата след финала, съобщиха още организаторите. За повишаване на безопасността по време на регатата ще се  използва и т.н. тракер система. Това е система за онлайн проследяване на някои от яхтите. Ще бъдат разположени тракери на десет яхти, като организаторите ще се съобразят с това, те да са на няколко от най-бързите състезателни съдове. Информацията ще бъде свободна и достъпна за всеки, който иска да наблюдава на живо развитието на гонките чрез препратка от сайта на регатата www.corcaroli.bg .

По предварителна информация в регатата тази година ще участват 50 килови яхти. На този етап има заявки от украински яхти, един австриец, поканени са яхтсмени от  Румъния, а практиката показва, че българските участници подават заявка през последната седмица преди регатата.