Тридневен морски фест „На Борда” впечатли Бургас - 15.06.2020

Първият морски фестивал „На Борда” се проведе от 12 до 14 юни в експо център „Флора” – Бургас. „Пристанище Бургас” ЕАД се присъедини с финансова подкрепа на атрактивния фестивал. В тридневните събития участваха представители на Клуба на моряка-ветеран в Бургас, Професионалната гимназия по морско корабоплаване и риболов „Свети Никола”-Бургас”, хор към клуб „Маяк”, Държавен куклен театър-Бургас, Центъра за млади таланти, ръгби клуб „Моряците”, „Ама Кидс”- Бургас и др.

В първия ден на  фестивала, който беше част от програма на Етно хендмейд  уикенда, който организира Община Бургас, беше открита любопитната изложба ”Капитански спомени от борда”. В нея бяха представени сантиментални вещи, оборудване и документи на капитани от Клуб на моряка-ветеран Бургас.  На откриването присъстваха областният управител на Бургас Вълчо Чолаков, народният представител Ивелина Василева, зам.-кметът по Култура, туризъм и спорт в община Бургас Диана Саватева, изпълнителният директор на „Пристанище Бургас” ЕАД Диян Димов, членове на Клуб на моряка, ученици и граждани.

Разказите на капитаните далечно плаване и радиографистите припомниха какво е да оцеляваш без модерни технологии и далеч от брега, а техните спомени развълнуваха посетителите на изложбата. Сред участниците, дошли да споделят своя професионален път, беше 89-годишният Светослав Боснов, който има две околосветски пътешествия. Капитан далечно плаване Христо Мушков, капитан на първия кораб с български екипаж, отвлечен от сомалийски пирати през 1998 г., разказа част тревогите и решенията, които са довели до успешна развръзка. Спомени сподели и синът му Тодор Мушков, старши рулеви на френския танкер Лимбург, взривен през октомври 2002 г. от лодка камикадзе до йеменското пристанище Мукала. Гост на фестивала бе и капитан далечно плаване Неделчо Донев, който през 1998 г преживява страшен циклон със скорост на вятъра 260 км/ч на пристанище Кандла, Индия. За славните години на Океански риболов разказа инж. Васил Стоянов, който свързва живота си с предприятието от 1971 г. Механикът Николай Димитров, единственият оцелял от потъналия в ледените води на Азовско море през 2008 г. българският кораб "Ванеса", сподели емоциите и спомените си от кошмара и показа малката икона на Св. Николай Чудотворец, която се предава в рода му повече от 100 години, и която е носи винаги със себе си.

„За мен е чест да бъда тази вечер на борда заедно с Вас. Едно от най-запомнящите се изживявания е да си в компания на моряци и да слушаш техните истории. Истории за силни характери, смели борби, силни ветрове и бури, много решени проблеми” ,каза каза областният управител Вълчо Чолаков. Той отдаде поклон пред труда на морските хора и пожела на учениците да следват пътя на старите моряци и да се учат от тях.

Зам.-кметът по култура и туризъм  Диана Саватева поздрави авторите на идеята за фестивалаи посочи, че това събитие у първо, но няма да е последното. „Сигурна съм, че събитието ще е много успешно, защото отгръща страницата на една история, без която Бургас не би бил истински морски град”, каза Саватева.

Следващите два дни на фестивала бяха наситени с много събития.  Малки бургаски таланти се изявиха в концерта „Морето съществува". Възпитаниците на Професионална гимназия по морско корабоплаване и риболов "Свети Никола" - Бургас представиха своето училище в специална шатра. За малчуганите беше организирано и пиратското шоу с Алекс и Гери, в което ще участваха актьори от Държавен куклен театър - Бургас. В съботния ден всички малки и големи посетители имаха възможност да се научат как да правят различните морски възли

В заключителният ден на фестивала  концертът „Морето! Най-голямото събитие!" с  участието на хора към клуб "Маяк" на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва - Бургас, събра много публика въпреки дъждовното време. След него бяха обявени и наградените участници във фотоконкурса, в чийто фокус бе морето. Снимките бяха оценявани от професионално жури с председател Николай Динов.

Първо място грабна Ваня Минчева, на второ място бе отличен Милен Куцаров, а на трето място бе класирана Мария Михова.