Впечатляващ първи плувен маратон „Порт Бургас” - 28.08.2021

Първият плувен маратон „Порт Бургас” се превърна в запомнящо се спортно преживяване. Инициативата на световния рекордьор Цанко Цанков събра на бургаското пристанище 167 плувци на възраст от 12 до 76 години от различни краища на страната и чужбина. Атрактивното състезание привлече участници от Дания, Сърбия, Финландия, Германия, Люксембург, Северна Македония. Първото преплуване на бургаското пристанище събра над три хиляди граждани и близки на състезателите. Дистанциите, които изминаха плувците бяха 2000 и 4000 метра. Стартът беше по вода за всички. Финалът беше на същото място, при специално направен коридор за завършване на маратонското плуване.

Най-бърз по 2 километровото трасе беше Борис Андреев, който спря хронометрите на 26,32 минути. След него се наредиха Християн Маслев и Семен Нижински.

На 4 000 метра при дамите триумфира Габриела Георгиева. Тя финишира за 58,21 минути. Последваха я Александра Вачкова и Ева Христова.

Оспорван беше финалът при мъжете на 4 000 метра. През цялата дистанция трима плувци се движеха почти един до друг. Ясен Бонев и Станимир Раев пропуснаха да влязат в очертания финален коридор и се наложи да се  върнат в последните 25 метра за да финишират, според правилата. От развоя на събитията максимално се възползва третият от великолепната тройка - Иван Палигоров. 18-годишният плувец закова хронометрите на 56,45 минути и стана победител. Бонев и Раев финишираха зрелищно с еднакво време и си поделиха второто място.

Призьорте получиха много предметни награди, а всички участници по една тениска с логото на спортната проява.

 Кметът Димитър Николов изгледа с интерес голяма част от състезанието и участва в награждаването. "Искам най-сърдечно да благодаря на всички организатори и най-вече на Цанко Цанков за отлично проведения плувен маратон. Провежда се за първи път, но се представи блестящо. Поздравявам всеки от участниците за смелостта и плувните умения. Идеята ни е догодина маратонът да стане още по-мащабен и популярен", каза кметът Николов.

Най-бързите бургазлии на 4 000 метра Десислава Белова и Станимир Раев също бяха наградени и си тръгнаха с икони, изработени от бургаския иконописец Тошко Вачев.

Най-възрастният участник Тодор Тодоров беше определен с "фотофиниш", който отреди, че е с няколко месеца по-зрял от друг свой набор. 75-годишният Тодоров изплува 2 000 метра и заслужи специална награда. Оличието му беше връчено от зам.-директора по експлоатация в „Пристанище Бургас” ЕАД Петко Стаматов.

Изпълнителният директор на „Пристанище Бургас” ЕАД Диян Димов беше удостоен с благодарствен плакет за оказаното съдействие и подкрепа при провеждането на първия плувен маратон „Порт Бургас”. Плакетът беше връчен от инициатора на преплуването на бургаското пристанище Цанко Цанков. Двамата обсъдиха възможността следващият плувен маратон да бъде още по-мащабен и с повече участници.