Юбилейната 20-та регата „Кор Кароли” стартира от пристанище Бургас - 13.08.2020

Престижната международната регата за килови яхти „Кор Кароли” стартира от пристанище Бургас. Тази година е нейното 20-то юбилейно издание. На 12-ти август в бургаския залив се проведоха демонстрационни гонки, които можеха да бъдат наблюдавани от приморския парк. Победителите в тях бяха наградени по време на тържественото откриване в бургаското пристанище.

Заместник кметът на община Бургас Диана Саватева обяви началото на юбилейната регата, а кап. Тома Томов от Фондация „Кор Кароли” призова яхтсмените да спазват правилата за безопасност и честната спортна надпревара по време на гонките. Наградите на победителите в ПроАм гонките в бургаския залив връчиха: Диана Саватева – заместник. кмет в община Бургас, Диан Димов – изпълнителен директор в „Пристанище Бургас” ЕАД, Йордан Георгиев – председател на постоянната комисия по спорт към Общински съвет Бургас и кап. Тома Томов, председател на фондация „Кор Кароли”.

Класиране на екипажите в демонстрационните гонки:

Клас ORC:

1.LZ YAHTING 1991 - флаг България; шкипер Лъчезар Братоев

2. BARS - флаг Украйна, шкипер Каплун Олех

3.HYGEIA - флаг България, шкипер Ангел Дипчиков

 

Клас IRC:

 

1. HYGEIA - флаг България, шкипер Ангел Дипчиков

2.ALEXA X - флаг Германия, шкипер Александър Александров

3.ESPRESSO MARTINI - флаг България, шкипер Павлин Надворни

 

Първият състезателен ден по маршрута Бургас – Св. Влас е на 13-ти август. Вторият етап на 14-ти август е по маршрута Св. Влас – Варна, а в заключителния ден на 15-ти август са планирани гонки във варненския залив и награждаване на победителите. Регатата на регатите се организира от Фондация „Кор Кароли” и Яхт Клуб „Капитан Г. Георгиев” в сътрудничество с общините Варна, Бургас, пристанище Бургас и Яхт Клуб „Порт Бургас”.